Eindelijk een nieuwe cao transport en logistiek

Logistiekprofs op 28 mei 2021 | 2 minuten leestijd

Na een onrustige tijd met veel acties, ligt er nu een cao klaar voor de sector transport en logistiek. Vakbonden FNV en CNV zijn tot een overeenkomst gekomen met werkgevers. Tot de afspraken behoren loonstijgingen van respectievelijk 3,50 en 3,25 procent. 

De tweejarige cao Beroepsgoederenvervoer loopt van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022 en geldt voor circa 150.000 werknemers. Onder de cao vallen internationaal vrachtvervoer, binnenlands vervoer, verhuizers, bestuurders van vuilniswagens, pakketbezorgers en bestuurders van kraanwagens. 

Loonstijging, airco en kachel

In het akkoord is afgesproken dat de lonen per 1 juli met 3,5 procent stijgen. Per 1 januari 2022 is dat nog eens 3,25 procent. Verder moeten alle vrachtwagens van een kachel en airco worden voorzien, die ook werken wanneer de motor uitstaat. Er wordt gewerkt aan de inzet van lichtere rolcontainers. Vanwege de zware aard van het beroep moeten medewerkers de mogelijkheid krijgen eerder te stoppen met werken. Werkgevers gaan daartoe voortaan de werknemersbijdrage betalen.

‘Mooi resultaat’

Sinds maart werd er actiegevoerd voor loonsverhoging en betere arbeidsomstandigheden. Onder meer bij distributiecentra van Albert Heijn en UPS werd gestaakt. Met de nieuwe cao komt daar nu een einde aan. De vakbonden moeten de afspraken wel nog voorleggen aan hun leden. 

Vakbond CNV spreekt van een ‘mooi resultaat’. “Na een onrustige tijd met acties is dit een mooie dag voor de 150.000 werknemers in de transportsector’’, aldus Tjitze van Rijssel van CNV. “Tijdens de coronacrisis is opnieuw gebleken hoe cruciaal de transportsector is. Maar ondertussen zitten de werknemers al bijna anderhalf jaar zonder loonsverhoging. Dat kan natuurlijk niet, dat schuurt aan alle kanten. Het is goed dat we er vandaag met de werkgevers uit zijn gekomen. Er ligt een mooi resultaat wat ons betreft.” 

Gerelateerde artikelen