Einde oefening voor logistieke startup Synple

Logistiekprofs op 1 juli 2022 | 2 minuten leestijd

Transportplatform Synple trekt de stekker eruit. Synple werd opgericht om logistiek dienstverleners met elkaar te matchen en zo lege vrachtkilometers tegen te gaan. Door het uitblijven van een gezond business model de logistieke startup zich genoodzaakt om te stoppen. 

Via Synple konden logistiek dienstverleners ritten uitwisselen en hun lading met logistieke samenwerkingspartners bundelen. Eén op de vier vrachtwagens zou leeg over de weg rijden. Synple wilde dit ‘leegrijden’ met 50 procent verminderen door vrachtwagens ten volle te benutten. Net als digitale transportplatformen als Uberfreight, Convoy en Saloodo gebruikte Synple slimme technologie om vracht en capaciteit te matchen. Het platform kon op elk Transport Management Systeem worden aangesloten.

Kapitaalinjectie van 1,1 miljoen euro

In het najaar van 2017 ontving Synple nog een kapitaalinjectie van 1,1 miljoen euro van investeerders Mainport Innovation Fund II en Newion. Het geld was bedoeld om versneld op te schalen en uit te breiden naar de rest van Europa. Dat is volgens Synple echter niet voldoende gelukt. 

Geen gezond businessmodel kunnen ontwikkelen

In een verklaring stellen Synple-oprichters Machiel Resink en Roderick Rodenburg: “In de afgelopen 3 jaar hebben we hard gewerkt aan een samenwerkingsmodel van én voor de transportsector. Hierbij hebben we gewerkt aan de operationele kant, de juridische kant, de administratieve afhandeling en de integratie van systemen.[..] We geloven in een schaalbaar en betaalbaar samenwerkingsmodel. Ondanks een forse kapitaalinjectie is het ons niet gelukt om het platform voldoende snel op te schalen. Dit leidt ertoe dat we op korte termijn geen gezond business model voor ons platform kunnen ontwikkelen.” 

Samenwerking

De oprichters zeggen nog steeds te geloven in samenwerking tussen transporteurs. “Er zijn tal van voorbeelden waarbij tussen transporteurs nieuwe verbanden zijn aangeknoopt. Wij hebben veel geleerd, de droom gooien we dan ook niet weg.”

Gerelateerde artikelen