Eindbod voor beroepsgoederen CAO: in 3 jaar lonen 10 procent omhoog
09.03.2017 | Branchenieuws

Eindbod voor beroepsgoederen CAO: in 3 jaar lonen 10 procent omhoog

In de onderhandelingen over de nieuwe cao in het Beroepsgoederen verkeer heeft Transport en Logistiek Nederland (TLN) een eindbod gedaan: in drie jaar moeten alle chauffeurs en logistieke medewerkers er 10 procent op vooruit.

Het eindbod kwam tot stand in de nacht van 8 maart. Tot 1 juli 2017 moet naar mening van TLN een loonstijging van 2 procent volgen, evenals op 1 januari 2018 en 1 januari 2019. Ook zullen er extra loonschalen toegevoegd worden, die de loonstijging uiteindelijk ophogen naar 4 procent. Dit betekent dat de chauffeurs en logistiek medewerkers er de komende drie jaar minimaal 10 procent op vooruit gaan.

Tegelijkertijd wordt het basisloon van de chauffeurs verhoogd met 2,25 procent, maar zal de overurentoeslag worden verlaagd van 30 naar 15 procent.

Zeggenschap
Meer zeggenschap over het aantal te werken uren is een andere eis van TLN, die voor de cao eis samenwerkte met Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Ook eisen de twee bonden een persoonlijk keuzebudget van 18 duurzame inzetbaarheidsdagen, om vrij te nemen of te besteden aan bijscholing.

Ook oneerlijke concurrentie vanuit het buitenland moet beter worden bestreden volgens de twee eisers, met een uitbreiding van arbeidsvoorwaarden die zowel op binnenlandse als buitenlandse inleen- en uitzendkrachten moet worden toegepast.

Het is nu aan de FNV, CNV en de Unie om dit bod te bespreken met hun achterban. Dit kan enkele weken duren.

Plaats een reactie (0)

Reageren