10.02.2015 | Branchenieuws

Eerste zelfrijdende vrachtauto’s de weg op (video)

De zelfrijdende vrachtauto's van Scania hebben voor het eerst op de openbare weg gereden. De drie Scania's vormden maandag een konvooi op de A28 bij Zwolle. Minister Schultz van Haegen zat in één van de Scania's.

Aanpassing wetgeving
Pas vandaag wordt echt begonnen met de grootschalige proeven. Deze proeven zijn mogelijk omdat de minister de Nederlandse wetgeving daarvoor heeft aangepast. Ook de RDW heeft, na grondige tests, ontheffing verleend. De waarborging van de verkeersveiligheid was hierbij een belangrijk criterium.

Plaatoning
Bij de proeven zal vooral veel aan platooning worden gedaan. Hierbij rijden vrachtauto's die elektronisch aan elkaar gekoppeld zijn, achter elkaar. De voorste vrachtauto fungeert als leider voor de andere vrachtauto's. Totdat zij aansluiten bij de platoon, bestuurt iedere chauffeur zelfstandig zijn voertuig. Maar na het aansluiten bij de platoon kunnen chauffeurs in de volgende auto's in principe hun handen van het stuur halen. Remt de eerste vrachtauto in de platoon af, dan remmen alle vrachtauto's real-time met dezelfde dosering af. Wanneer een nieuwe truck een platoon nadert of invoegt dan wordt er automatisch contact gemaakt met de andere vrachtwagens. De chauffeurs behouden echter wel de controle over hun eigen wagen. Zo kan hij altijd beslissen een konvooi te verlaten en zelfstandig te gaan rijden.

Bekijk hier de video, waarin minister Melanie Schultz van Haegen en TLN-voorzitter Arthur van Dijk plaatsnemen in de zelfsturende vrachtwagen.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren