Eén op de zeven havenmedewerkers benaderd voor drugssmokkel
04.04.2017 | Branchenieuws

Eén op de zeven havenmedewerkers benaderd voor drugssmokkel

Havenarbeiders in de Rotterdamse haven worden regelmatig benaderd door criminelen om drugs te smokkelen. Dat schrijft De Telegraaf naar aanleiding van een interview met Jan Janse, districtschef Zeehaven.

Zo’n één op de zeven terminalmedewerkers in de haven van Rotterdam zou wel eens door criminelen zijn benaderd, zo blijkt uit een onderzoek onder ruim tweehonderd vrachtwagenchauffeurs en terminalmedewerkers. Bij vrachtwagenchauffeurs is dat één op de tien. Janse erkent dat het aantal ondervraagden laag is.Maar het is wel voor het eerst dat we dit van de havenwerkers zelf horen. Gezien het percentage hebben we te maken met een serieus probleem.”

Daarmee verwijst Janse naar het drugssmokkelprobleem waarmee de Rotterdamse haven kampt. De hoeveelheid cocaïne die wordt onderschept zou in de afgelopen vijf jaar flink zijn toegenomen. In 2016 werd er zelfs meer onderschept dan in de twee jaren ervoor.

Criminelen zijn voor de smokkel afhankelijk van contacten in de haven. Zo zijn er douaniers nodig die containers vol drugs doorlaten of medewerkers van containerterminals die insluipers of uithalers tippen over de locatie van drugscontainers. Er is inmiddels een groep van 150 personen in kaart gebracht die drugs uit de haven loodsen. In drie jaar tijd zijn er ruim zestig criminelen opgepakt. Daarnaast werd er een groot aantal mannen gepakt op basis van een vermoeden dat ze voor drugs in de haven kwamen. Sinds februari vorig jaar worden havenmedewerkers opgeroepen om anoniem melding te doen van misstanden. Dat heeft tot nu toe ruim 30 tips opgeleverd. 

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren