Een op de drie logistiek medewerkers verdient minder sinds coronacrisis

Logistiekprofs op 12 juni 2020 | 2 minuten leestijd

Werknemers in transport en logistiek verdienen minder sinds de coronacrisis. Ruim 33 procent is er in inkomen op achteruit gegaan, waarbij 9 procent een inkomensverlies heeft van meer dan 500 euro per maand. 

Dat blijkt uit een enquête van vakbond FNV onder zeshonderd leden. De uitkomsten laten zien dat de coronacrisis een grote invloed heeft op het aantal gewerkte uren en dus ook op het loon. Meer dan 40 procent geeft aan minder uren te maken dan in januari, voordat de coronacrisis uitbrak. 12 procent van de respondenten werkt juist meer uren. 

Bij 33 procent van de medewerkers leidt dat tot een inkomensverlies. Meer dan 60 procent zegt netto ongeveer hetzelfde bedrag te verdienen. 6 procent van de respondenten verdient meer door de huidige pandemie. 20 procent van de werknemers zegt zich zorgen te maken over het bedrijf en hun baan. Eén op de drie medewerkers maakt zich daarnaast zorgen over hun persoonlijke financiële situatie.

Opvallend is dat veel werknemers niet weten of hun werkgever gebruik maakt van de NOW-regeling, waarbij ondernemers tot maximaal 90 procent van hun loonkosten vergoed krijgen. Twee op de drie respondenten heeft hiervan geen idee. Een slechte ontwikkeling, stelt FNV. “Je mag toch verwachten dat werkgevers hun werknemers op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Kennelijk gebeurt dat bij een groot aantal bedrijven niet of onvoldoende.”

Gerelateerde artikelen