Wie wel eens over de A58 rijdt, kán het niet gemist hebben: The Tube, het nieuwe, imposante distributiecentrum voor Rhenus Logistics. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de finishing touch en de logistieke inrichting. LogistiekProfs kreeg alvast een kijkje in de keuken van het meest duurzame dc ter wereld.
Nog nooit, waar ook ter wereld, behaalde een distributiecentrum een BREEAM-score van 98,48 procent. Daarin brengt The Tube, het nieuwe onderkomen voor Rhenus Logistics nu verandering. Het dc dankt die wereldprestatie en het bijbehorende BREEAM Outstanding certificaat aan tal van duurzame oplossingen én aan slimme snufjes. Want ook als het om duurzaamheid gaat, geldt ‘meten is weten’.
Brownfield development
New Logic III – zoals het dc officieel heet – is gebouwd door Heembouw, in opdracht van Dokvast. Het indrukwekkende, futuristische ontwerp is afkomstig Heembouws in-huis architect Habeon Architecten. Vanuit het pand gaat Rhenus Logistics de logistiek verzorgen voor diverse klanten uit wat de dienstverlener zelf de health-tech sector noemt. Een sterk groeiende markt en één van de speerpunten voor Rhenus.
The Tube biedt 40.000 vierkante meter magazijnvloer, 18.000 vierkante meter mezzaninevloer (waarop met name value added services uitgevoerd worden) en 4.400 vierkante meter kantooroppervlakte. De totale perceelgrootte bedraagt 75.000 vierkante meter.
Dit betreft een bestaand stuk grond. Met andere woorden: New Logic III is een zogeheten brownfield development. Dat draagt uiteraard bij aan de duurzaamheid, maar alleen daarmee word je nooit ’s werelds meest duurzame dc. Er is dan ook veel meer.
Zout op alle duurzaamheidslakken
Het dc is bijvoorbeeld volledig elektrisch; ook voor de verwarming wordt geen gas meer gebruikt. Voor de kantoorruimtes is gebruik gemaakt van speciaal glas in verband met de warmtedoorlatendheid, op het parkeerterrein staan volop laadpunten voor elektrische auto’s en er is aandacht voor groen. Zowel buiten als binnen.
De benodigde energie wordt verzameld middels zonnepanelen en er wordt gebruik gemaakt van een grijs-watersysteem. Dit houdt in dat regenwater wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het spoelen van de toiletten.
De uiteindelijke logistieke inrichting draagt eveneens bij aan de hoge duurzaamheidscore. Zo zal Rhenus Logistics in The Tube onder andere gaan werken met een AutoStore systeem van Swisslog. Dankzij dit compacte opslag- en orderpicksysteem kon worden volstaan met 25 procent minder ruimte.
Energie-efficiënt licht
Verder wordt er zowel in de kantoren als in het warehouse veel gebruik gemaakt van daglicht. Net als het werkklimaat bepaalt daglicht voor een groot deel het welbevinden van de medewerkers. En dat is, zeker op de logistieke hotspot waar New Logic III is gevestigd, steeds belangrijker als het om duurzaamheid gaat.
Maar ook voor de overige verlichting is gekozen voor energie-efficiënte oplossingen. Er wordt bijvoorbeeld uitsluitend LED-verlichting gebruikt, waarbij Trilux een digitale, schaalbare licht-infrastructuur realiseerde die de gebruiker volop voordelen en maximale flexibiliteit biedt.
Zo is er op verzoek van Dokvast en in overleg met Rhenus Logistics bewust gekozen voor overcapaciteit, waardoor de lichtbehoefte snel en eenvoudig kan worden aangepast aan eventueel veranderende inzetomstandigheden. De lichtwarmte varieert om medewerkers op elk moment van de dag een optimaal welbevinden te bieden.
Slimme sensoren
Flexibiliteit biedt het dc ook dankzij ruim 1.000 sensoren, geïnstalleerd door Docc Control. De sensoren meten werkelijk álles, van waterverbruik op het toilet tot het aantal keren dat een dockdeur open en dicht gaat of hoe vaak een bepaalde route wordt gekozen. Uiteraard dient de verzamelde data dan nog wel juist te worden geïnterpreteerd. Hiervoor staan de sensoren via het internet of things is contact met een intuïtief en gebruiksvriendelijk platform. Dit platform houdt gebruikers via tickets constant op de hoogte over voor hen belangrijke zaken, zoals storingen, problemen of terugkerende onderhoudsbeurten en keuringen.
Preventief onderhoud kan zo optimaal en kostenbesparend worden ingepland en – minstens zo belangrijk voor het meest duurzame dc wereldwijd – energieverbruik kan tot een absoluut minimum worden beperkt.