E-commerce stuwt vraag naar stedelijk logistiek vastgoed

Logistiekprofs op 25 October 2017

Door de exponentiële groei van e-commerce groeit de behoefte aan ´last mile delivery´ in grote Europese steden. Dit zal de komende jaren leiden tot een enorme stijging in de vraag naar stedelijk logistiek vastgoed. “Zowel distributeurs als e-commerce bedrijven hebben locaties nodig op maximaal een half uur rijden van een stadscentrum.” 

Pakketdistributie stijgt met 69 procent

Dat stelt internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield in het onderzoeksrapport Urban Logistics. Cushman & Wakefield kwantificeert de behoefte aan stedelijk logistiek vastgoed op basis van huidige en toekomstige online verkoopvolumes. Uit het model blijkt dat pakketdistributie in de top e-commerce markten van Europa met 69 procent zal stijgen tot 2021, met een verdubbeling op de Nederlandse markt. “Stedelijk logistiek vastgoed is een nieuwe niche binnen logistiek vastgoed die ontstaat vanuit de enorme stijging in pakketbezorging”, stelt Menno van Boxtel, Head of Logistics Cushman & Wakefield. 

Kloof tussen vraag en huidig aanbod

Volgens Van Boxtel is er sprake van een gat tussen het huidige vastgoedaanbod en de op handen zijnde vraag. “Zowel distributeurs als e-commerce bedrijven hebben locaties nodig op maximaal een half uur rijden van een stadscentrum om te voldoen aan de verwachtingen van online consumenten voor wie snelheid en leverbetrouwhaarheid cruciaal is. De specificaties van het vastgoed moeten echter wel volledig zijn toegesneden op het type gebruiker zoals een express dienst of parcel service, een food- of non-food retailer of bijvoorbeeld een logistieke dienstverlener.”

Aanpassen bestaand vastgoed

De grootste uitdaging van de markt is om plekken te creëren van zo’n 2.500 tot 5.000 vierkante meter nabij stadscentra. “Die plekken zijn nu schaars maar kunnen door bijvoorbeeld het aanpassen van bestaand vastgoed, herontwikkelingen of verplaatsing van huidige gebruikers wel worden gecreëerd”, zegt Jan Verhaeg, Head of Industrial Cushman & Wakefield. Verhaeg stelt dat dit geldt voor alle grotere steden in Nederland, zolang de locatie goed bereikbaar is, goede toegang biedt tot de arbeidsmarkt en kan worden aangepast naar het type gebruiker. 

Grootste vraag in Londen en Duitsland 

Uitgedrukt in koopkracht en bevolkingscijfers is Londen de grootste en meest volwassen e-commerce markt van Europa. De huidige vraag van 870.00 m vierkante meter zal naar verwachting met 42 procent stijgen tot 1,2 miljoen vierkante meter in 2021. Duitsland is de tweede belangrijkste e-commerce markt in Europa vooral door de vele grote steden en de vlucht van online winkelen in dit land in vergelijking met de rest van Europa. De vraag naar stedelijk logistiek vastgoed in Duitsland zal naar verwachting met 77 procent stijgen in 2021. 

Ook in minder volwassen e-commerce markten zal de sterke groei van online winkelen de vraag stuwen. In Spanje zijn dit vooral in Barcelona en Madrid, waar de vraag naar verwachting ruim zal verdubbelen in 2021. Een relatieve kleine markt zoals Warschau, zal naar verwachting met 90 procent groeien van slechts 43.000 vierkante meter nu naar circa 82.000 vierkante meter in 2021.