E-commerce sector ontevreden met versoepeling Belgische nachtarbeid
31.07.2017 | Branchenieuws

E-commerce sector ontevreden met versoepeling Belgische nachtarbeid

De Belgische regering heeft de regelgeving omtrent nachtarbeid in de e-commerce sector vorige week versoepeld. Volgens handelsfederatie Comeos gaat het echter om een symbolische maatregel, die niets zal opleveren. 

Bedrijven in de e-commerce branche kunnen vanaf 1 januari 2018 nachtarbeid invoeren via een cao met goedkeuring van slechts één vakbond. Het gaat dan om arbeid die verricht wordt tussen middernacht en 5 uur. Dat gaat volgens Comeos niets opleveren. Bedrijven zouden in eerste instantie namelijk van 20.00 uur tot middernacht willen werken. De versoepeling geldt niet voor deze tijden. Webwinkels die ook 's avonds bestellingen willen verwerken, moeten daarom het arbeidsregelement wijzigen. Daarvoor is meestal akkoord van alle vakbonden nodig. “Deze maatregel wijzigt niets,” reageert directeur Dominique Michel. “Geen enkel bedrijf zal beginnen te werken vanaf middernacht als er van 20 tot 23u59 niets gedaan kan worden.”

Ook voor zondagsarbeid is nog steeds een aanpassing van het arbeidsreglement nodig. "Hiervoor is opnieuw zeer vaak het akkoord van alle vakbonden nodig. Het brengt ons geen stap vooruit." 

België worstelt al langer met de markt voor e-fulfilment. Door ongunstige regelingen voor arbeid zouden 15.000 banen naar het buitenland vloeien. Webwinkels willen namelijk snel leveren, waardoor het voor hen - ook door lagere loonkosten - gunstiger is om de fulfilment naar buurlanden als Nederland, Frankrijk en Duitsland te brengen. Dat is duidelijk te zien aan het aantal distributiecentra dat rondom de grens van België wordt gebouwd. Hier zijn de afgelopen vier jaar 24 distributiecentra geplaatst: zeventien in Nederland, vier in Duitsland en drie in Frankrijk.

Redactie LogistiekProfs


Plaats een reactie (0)

Reageren