Duizenden Sandd-medewerkers alsnog op straat door fusie PostNL

Logistiekprofs op 1 July 2022

De overname van Sandd door PostNL kost duizenden medewerkers hun baan. PostNL biedt hen in veel gevallen een alternatief aan dat niet werkbaar is. 

Dat blijkt uit de reacties van Sandd-medewerkers op een oproep van de NOS. Sandd fuseert per 1 februari met PostNL. Er werken momenteel 16.000 mensen bij Sandd, waarvan minder dan de helft na de fusie verzekerd is van een baan. 

Bezorgers krijgen aanbod

Alle 10.400 bezorgers van Sandd hebben een aanbod gekregen om bij PostNL te komen werken. Een groot gedeelte van de bezorgers gaat niet op dat aanbod in, meldt de Bond van Post Personeel. Sommige bezorgers zouden er financieel op achteruit gaan, anderen stellen niet op de gewenste dagen te kunnen werken. Sandd-bezorgers werken nu op dinsdag en vrijdag, bij PostNL moeten zij ook op zaterdag werken. Ook de andere manier van werken past voor veel bezorgers niet. Bij Sandd mogen medewerkers de post tussen 07.00 en 21.00 uur bezorgen, bij PostNL krijgen zij die vrijheid niet. Bezorgers met bijvoorbeeld schoolgaande kinderen willen de baan daarom niet aannemen. 

Meerderheid haakt af

Het ondersteunend personeel – de chauffeurs, sorteerders en kantoormedewerkers – moet solliciteren op een baan bij PostNL. Bij een kleine minderheid leidt dat tot een daadwerkelijke aanstelling. Veel medewerkers haken af door de afstand. Zij moeten voor hun nieuwe baan van Apeldoorn naar het hoofdkantoor van PostNL in Den Haag reizen en vinden dat te ver. Bovendien biedt PostNL tijdelijke contracten aan. “Als iemand daarop ingaat en volgend jaar wordt het contract niet verlengd, verliest zo iemand zijn transitievergoeding”, aldus Etienne Haneveld van de FNV.

Grote groep valt buiten de boot

Zo’n 3.000 bezorgers en 450 ondersteunende medewerkers krijgen überhaupt geen alternatief aangeboden. Zij werken voor franchisenemers van Sandd. Voor deze groep is er ook geen sociaal plan, terwijl dat voor anderen die voor Sandd werken er wel is.  

PostNL doet voorlopig geen uitspraken over het aantal personeelsleden van Sandd dat wordt aangenomen. Een woordvoerder tegenover de NOS: “We geven geen tussenstand, omdat er nog volop gesprekken bezig zijn.” 

Afbeelding: Dafinchi / Shutterstock.com