Duivendrecht krijgt slim laadplein voor logistieke dienstverleners
Transport & Distributie 27.05.2020 | Branchenieuws

Duivendrecht krijgt slim laadplein voor logistieke dienstverleners

Bij logistiek dienstverlener Deudekom in Duivendrecht komt een slim laadplein. Op het terrein worden acht laadpunten geplaatst, publiek toegankelijk voor logistieke dienstverleners. 

Het slimme laadplein is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen de provincie Noord-Holland, gemeente Ouder-Amstel en Deudekom. Laatstgenoemde exploiteert sinds 2016 een logistieke hub aan de rand van Duivendrecht. Op deze hub laadt Deudekom goederen vanuit grote dieselvrachtwagens over in kleinere elektrische bestelwagens voor afgifte in de stad. Deudekom bundelt daarbij goederen van verschillende leveranciers. 

Toegankelijk voor andere bedrijven

Op het terrein in Duivendrecht komen nu acht laadpunten. Net buiten het terrein wordt bovendien een snellader geplaatst. Alle laadpunten zijn publiek toegankelijk voor andere logistieke bedrijven, bijvoorbeeld PostNL, dat zijn voertuigen op het terrein stalt en oplaadt. 

Testcase

MRA-Elektrisch (een samenwerkingsproject van overheden in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht) werkt al langer met Deudekom samen om zero emissie stadslogistiek te realiseren. 

Het laadplein dient als belangrijke testcase. Directeur Jan van Deudekom: “Het is essentieel om in de praktijk te ontdekken en demonstreren wat er allemaal komt kijken bij het laden van een elektrische vloot." Deudekom wil zijn vloot de komende jaren volledig elektrisch maken.


Laadplein dit jaar in gebruik

De bouw van het laadplein start binnenkort. Nog dit jaar moeten de eerste elektrische voertuigen in Duivendrecht worden geladen. Technisch wordt het laadplein zo ingericht, dat in de toekomst ook ervaring kan worden opgedaan met ‘slim’ laden (een innovatief batterijenpakket maakt netverzwaring overbodig) en V2G, ‘vehicle to grid’ (elektrische voertuigen die ook energie aan het elektriciteitsnet kunnen terug leveren).

Plaats een reactie (0)

Reageren