21.12.2015 | Branchenieuws

Duitse medewerkers Amazon vrij op zondag

Het hooggerechtshof moest eraan aan te pas komen, maar uiteindelijk is besloten dat Amazon haar personeel in het distributiemagazijn in Leipzig niet op de laatste twee zondagen van 2015 mag laten werken. Vakbond Ver.di had een klacht ingediend tegen Amazon en heeft uiteindelijk gelijk gekregen. Daardoor zijn medewerkers van de etailgigant op zondag gewoon thuis.

Het hooggerechtshof oordeelde dat het niet noodzakelijk was om op zondag te werken omdat werken op die dag alleen toegestaan is ‘ter voorkoming van onevenredige schade’. Omdat Amazon geen vergunning heeft, mogen de magazijnmedewerkers de laatste twee zondagen van het jaar online orders niet verwerken.

Stakingen
De Duitse tak van Amazon zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen, want vakbond Ver.di heeft aangekondigd enkele stakingen te leiden rondom de kerst. Ongeveer 450 medewerkers van het distributiecentrum hebben aangegeven dat zij op 25 en 26 december het werk in Leipzig zullen neerleggen uit onvrede over de werktijden.

Amazon strijdbaar
Amazon liet in een reactie aan de Duitse krant Handelsblatt weten dat het bedrijf teleurgesteld is in de uitspraak van de rechter, maar strijdbaar blijft. “Helaas dienen we het besluit van het gerechtshof te respecteren. Maar onze klanten kunnen er zeker van zijn dat de kerstcadeaus op tijd arriveren.”

Same Day Delivery
De Amerikanen zijn in november gestart met de optie voor ‘same day delivery’ waarbij pakketjes dezelfde dag nog worden geleverd. Dit doet Amazon in veertien Duitse steden, waaronder Leipzig. Of het bedrijf deze belofte ondanks de stakingen kan waarmaken, moet nog blijken.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren