DSV koopt logistiek dienstverlener Panalpina

Logistiekprofs op 1 April 2019

Panalpina is akkoord met een nieuw overnamebod van Deense evenknie DSV. De logistiek dienstverlener neemt Panalpina over voor een bedrag van 4,6 miljard Zwitserse frank (4,1 miljard euro). 

Dat meldt persbureau Bloomberg. Door de aankoop wordt DSV in een klap het vierde mondiale transportbedrijf, na DHL, KUEHNE + Nagel en DB Schenker. DSV, dat een sterke focus op de weg heeft, breidt met Panalpina de logistieke activiteiten in de lucht en over zee uit.

DSV bood begin dit jaar ongevraagd 4 miljard Zwitserse frank (3,55 miljard euro) op Panalpina. Met dat bod ging Panalpina niet direct akkoord, al werd een overname niet uitgesloten. In februari stelde topman Stefan Karlen nog dat Panalpina zichzelf in de consolidatieslag onder expediteurs als koper zag en niet als doelwit. 

Kritische aandeelhouders Cevian en Artisan Partners van Panalpina stuurden echter aan op een fusie. Cevian, dat een belang van 12,3 procent in handen had, meende dat het bedrijf ondermaats presteerde. 

Het Deense DSV telt momenteel 47.400 werknemers en is goed voor een jaaromzet van 10,6 miljard. Panalpina heeft 14.500 werknemers in dienst en realiseerde in 2018 een omzet van 5,4 miljard euro. 

Afbeelding: Mike Fuchslocher / Shutterstock.com