Drones bezorgen medicijnen op Schiermonnikoog
05.12.2017 | Branchenieuws

Drones bezorgen medicijnen op Schiermonnikoog

Drones gaan Schiermonnikoog de komende maanden van medicijnen voorzien. Daartoe werd afgelopen donderdag een overeenkomst gesloten op Groningen Airport Eelde. 

De drones vliegen vanaf eind maart 2018 tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog. NLR, de TU Delft en DroneHub Eelde testen elk een eigen drone, die op verschillende hoogten vluchten uit gaan voeren. 

Aanpassing regelgeving

Het project zou eerder al van start gaan, maar omdat de betrokken partijen de regels en procedures nog in orde moeten maken loopt de proef enkele maanden vertraging op. Vliegen met drones is momenteel alleen toegestaan binnen het gezichtsveld van de bestuurder. Drones zijn bovendien niet geïntegreerd in het luchtverkeerssysteem. 

Lees ook: Vliegveld Groningen Airport wil met bezorgdrones experimenteren

'Zorg blijven leveren met drones'

De betrokken partijen denken dat drones kunnen voorzien in een maatschappelijke behoefte vanuit de Waddeneilanden. "Er is vergrijzing die ervoor zorgt dat de randen van Noord-Nederland ontvolken. Daarnaast trekt de zorg zich terug. Met behulp van drones kunnen we zorg blijven leveren via onder meer vervoer van medicatie en bloed”, zei Tjerk Hiddes van UMCG Ambulancezorg in het Friesch Dagblad. "Ik denk dat een ambulance-drone voor tijdige hulpverlening in buitengebied binnen vijf jaar aan de orde is.”


Plaats een reactie (0)

Reageren