Drie Nederlandse logistiek dienstverleners gaan verder als H. Essers

Logistiekprofs op 18 januari 2024 | 4 minuten leestijd

De chemiebedrijven van Meeus Group en de Nederlandse logistieke dienstverleners Gebroeders Hoefnagels Transport en Verheul Transport gaan officieel verder onder de naam H.Essers. Het Belgische H.Essers groeit hiermee in één klap uit tot een van de meest toonaangevende merken in multimodale chemie- en infralogistiek. Door de eerder overgenomen bedrijven onder één sterke merknaam te verenigen, accentueert H.Essers zijn slagkracht en geografische spreiding op de logistieke markt.

Dat de Nederlandse bedrijven nu officieel verder gaan als H.Essers, is een belangrijke stap in de overnamestrategie die gericht is op versterking van de positie in de Nederlandse en Europese markt. Het bedrijf staat in Europa bekend als toonaangevende logistieke speler in de chemie, healthcare en infrastructuur. Met de recente overnames van Meeus Group, Gebroeders Hoefnagels Transport en Verheul Transport heeft H.Essers die rol nu ook in Nederland voor wat betreft chemie- en infrastructuurlogistiek. De derde pijler van het bedrijf, healthcare, zal in de toekomst ook in Nederland deel gaan uitmaken van de verdere internationale groeiplannen.

Strategische ligging

De meest recente overname, die van de Nederlandse Meeus Group, was meteen ook de grootste uit de geschiedenis van H.Essers. De nadruk lag hierbij op de activiteiten van Meeus in en vanuit Bergen op Zoom, waaronder de geavanceerde chemielogistiek inclusief gevarengoed. Hierdoor kan H.Essers niet alleen zijn groeiambities in de chemie realiseren, maar geeft het ook zijn vestigingsplannen in Bergen op Zoom verder vorm.

In de ogen van H.Essers vormt Bergen op Zoom met haar strategische ligging tussen wereldhavens Rotterdam en Antwerpen en directe toegang tot het Schelde-Rijnkanaal het perfecte tussenstation voor vervoer van containers naar het achterland. Daarom werkt H.Essers op deze locatie ook aan de bouw van een nieuwe, grotere Markiezaat Container Terminal, die de huidige inlandse terminal moet gaan vervangen. De terminal zal naar verwachting in 2026 operationeel zijn.

Verduurzaming

De nieuwe terminal met een capaciteit van 250.000 TEU/jaar zal door de buitendijkse ligging goed bereikbaar zijn voor grotere schepen en daardoor fungeren als consolidatiehub. Door vrachten te bundelen, maar ook door te werken met hernieuwbare energie en batterijcontainers, zet H.Essers verder in op verduurzaming. Daarnaast wordt 220.000 vierkante meter magazijnruimte gebouwd. Hiermee biedt H.Essers transportoplossingen over het water en warehousing- en added value-activiteiten voor bedrijven uit de regio die willen importeren en exporteren via de zeehavens.

Pascal Vranken, CCO van H.Essers: “We zijn binnen onze groeistrategie op zoek naar duurzame oplossingen, die passen in onze synchromodale visie op transport. We willen ladingen steeds op de meest efficiënte manier vervoeren en optimaal gebruikmaken van de verschillende vervoersmethodes. Door meer in te zetten op transport over water, dragen we bij aan een duurzamer logistiek netwerk in Nederland, waarbij minder containers onnodig over de weg worden vervoerd.”

Infrastructuursegment

Met de naamsverandering komt officieel ook een eind aan de succesvolle overnametrajecten van de Gebroeders Hoefnagels Transport in Asten en Weert en die van Verheul Transport uit Twello. Dankzij deze overnames in het Nederlandse infrastructuursegment is H.Essers nu marktleider in de Benelux op het gebied van logistieke dienstverlening voor alle bouw-, infrastructuur- en nutsbedrijven.

“Klanten vragen steeds vaker om logistieke partners met een brede dienstverlening en een grote geografische spreiding. De overnames en investeringen stellen ons in staat om onze diensten én vloot uit te breiden en klantgerichter te werk te gaan. We kunnen klanten nu warehousing-activiteiten en een multimodaal transport- en distributienetwerk bieden met grote internationale reikwijdte. Daarnaast bundelen we de verschillende expertises van H.Essers en de overgenomen bedrijven, waardoor we een heel uitgebreid service-portfolio kunnen aanbieden”, vertelt Pascal Vranken. 

Nieuwe country director

Samen met de naamsverandering stelt ook de aanstelling van André Vermaat als country director de ambities van H.Essers scherp. “Ik kijk er naar uit om de nieuwe Nederlandse bedrijfssamenstelling te leiden”, zegt Vermaat. “De overnames zijn heel goed verlopen en de teams waren al goed op weg om de bedrijfsculturen, klanten en expertises verder samen te brengen en verbinding te creëren met H.Essers.. Onder deze naam wil ons Nederlandse team van bijna 700 medewerkers ook in ons land bekend staan als dé one-stop shop voor warehousing, logistiek en transport waar klant en duurzaamheid centraal staan.”

Gerelateerde artikelen