'Dreigend tekort aan personeel in distributiecentra'
28.02.2017 | Branchenieuws

'Dreigend tekort aan personeel in distributiecentra'

Er dreigt een tekort aan geschikt personeel in distributiecentra te ontstaan. Vooral in het zuiden van Nederland staan bedrijven in de rij voor werknemers. Dat stelt Bram Verhoeven, directeur van vastgoedbedrijf Prologis, in de Telegraaf.

De krapte op de arbeidsmarkt is te verklaren door een groei van het aantal distributiecentra en de hogere eisen die bedrijven aan personeel stellen. Waar werknemers voorheen alleen dozen moesten inpakken, wordt er nu ook van hen verwacht dat zij extra services en handelingen verrichten. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het retourproces, dat de lat voor dc-personeel hoger legt. Daarnaast vraag digitalisering meer van medewerkers.

Lees ook: Digitalisering vraagt om ander type logistiek vastgoed

Grote bedrijven verhuizen hun logistieke activiteiten bovendien allemaal naar dezelfde regio. In Limburg en Brabant schieten de distributiecentra uit de grond. Zo bouwt Lidl een nieuw distributiecentrum in Roosendaal, met werk voor maar liefst 1.200 mensen. Bol.com opent in Waalwijk een dc waarvoor het 1.000 werknemers wil aantrekken. Volgens Verhoeven willen werknemers gemiddeld niet meer dan dertig kilometer naar hun werk reizen, wat betekent dat alle bedrijven in dezelfde vijver naar personeel vissen. De marktleider adviseert bedrijven om de beschikbaarheid van arbeid mee te nemen bij de keuze voor een nieuwe locatie. “De beschikbaarheid van arbeid is nu van doorslaggevend belang voor een bedrijf om te investeren in nieuwe distributiecentra.”

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (1)

Reageren
  • Chris L
    07.03.2017 - 09:53 uur | Chris L

    Als zij ook eens beginnen fair te betalen, zou het ook iets makkelijker zijn. Wij praten hier over Salarissen van 8.50 tot 10 euro. Goede Distributie centrums liegen rond de 11-12 Euro. Ook het beleid over te laatsten jaren, en de omgang met uitzendkrachten heeft hier veel mee te maken.