Dreigend tekort aan distributiecentra door online shoppen

Logistiekprofs op 13 April 2015

Nederland heeft op de korte termijn meer distributiecentra nodig. Door de groeiende populariteit van online shoppen dreigt er namelijk een tekort te ontstaan. Dat stelt Prologis, ontwikkelaar en belegger van logistiek vastgoed.

Logistiek vastgoed dichtbij grote steden
Prologis verwacht dat online shoppen de komende jaren alleen maar verder zal groeien. Webwinkeliers hebben daarom steeds meer ruimte nodig om spullen op te slaan en te sorteren. Het huidige aanbod logistiek vastgoed zou niet aan de kwaliteitseisen van deze bedrijven voldoen. Door de belangrijke last mile in het distributieproces naar de consument, willen e-commerce bedrijven bovendien dichtbij de grote steden zitten.

Tekort moderne distributiecentra
Begin dit jaar werd al duidelijk dat er een dreigend tekort is aan moderne distributiecentra. Veel van het bestaande logistieke vastgoed zou niet voldoen aan de eisen van huurders. Dat is terug te zien in de cijfers. Het leegstandspercentage van oudere logistieke panden ligt al jarenlang op de 7 procent, terwijl moderne panden slechts in 2 procent van de gevallen leeg staan.

Redactie LogistiekProfs