Douane waarschuwt transportbedrijven: ‘Bereid je voor op de Brexit’

Logistiekprofs op 8 October 2018

Nog 172 dagen en dan is de Brexit een feit. Aan transportondernemers de taak om de juiste voorbereidingen te treffen, voor het geval dat zij op 30 maart geen zaken meer kunnen doen met het Verenigd Koninkrijk. Dat adviseert de Nederlandse Douane. 

Op 29 maart verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. De vraag is of er voor die tijd een akkoord wordt bereikt over de toekomstige relatie tussen de Britten en Brussel. Lukt dat wel, dan treedt er een overgangsperiode in werking. Het Verenigd Koninkrijk valt dan vanaf 1 januari 2021 niet meer onder de Europese wetgeving. 

Geen akkoord, geen overgansperiode

Deze overgangsperiode vervalt wanneer Londen en Brussel niet tot een akkoord komen. De Europese wetgeving is dan direct niet meer van toepassing op Groot-Brittannië. In dat geval zullen bijvoorbeeld douanecontroles worden ingevoerd. 

Consequenties voor mkb

Dat kan vooral voor midden- en kleinbedrijven tot ernstige financiële consequenties leiden, waarschuwt de Douane. Ruim 35.000 ondernemers die voorheen alleen zaken deden binnen de EU komen dan voor het eerst in aanraking met de Douane. Een groot probleem, aangezien bijna 80 procent van de Nederlandse ondernemers nog niet goed is voorbereid op de Brexit

‘Meld je bij de douane’

Nanette van Schelven, algemeen directeur van de Nederlandse Douane, roept ondernemers op zich zo snel mogelijk te melden bij de douane. Zij dienen een EORI-nummer aan te vragen. Daarnaast wordt de Brexit Impact Scan geadviseerd. Deze scan brengt de persoonlijke situatie van ondernemers in kaart en geeft aan welke Douane-voorbereidingen en certificaten nodig zijn 

Van Schelven: “Heb je niet alle documenten op orde, dan sta je stil bij de grens. Dat kan al op 30 maart 2019 het geval zijn. Om dit te voorkomen, is het belangrijk nu te starten met de voorbereidingen voor de Douane.”