Douane start Brexit-actie voor ondernemers bij Nederlandse ferryhavens
Transport & Distributie 14.03.2019 | Branchenieuws

Douane start Brexit-actie voor ondernemers bij Nederlandse ferryhavens

Ondernemers die per ferry goederen naar het VK brengen of sturen, worden de komende weken mogelijk aangesproken door ‘Are You Brexit Proof’-teams van de Nederlandse Douane. Zij verstrekken zelfstandige ondernemers en chauffeurs informatie over hoe ze zich kunnen voorbereiden op de Brexit. 

Met de inzet van de ‘Are You Brexit Proof’-teams bij de ferryterminals hoopt de Douane ondernemers te activeren om voorbereidingen te treffen op de Brexit. Ondernemers krijgen van de teams te horen hoe zij ervoor kunnen zorgen dat ze ook na de Brexit vlot de ferry op en af kunnen rijden. Zo ontvangen ze een gids waarin de voorbereidingen in tien talen stap voor stap worden uitgelegd. Ook zijn staan er bij de ferryhavens LED schermen met douane-informatie. De ‘Are You Brexit Proof’-actie duurt tot en met 29 maart, de datum waarop de Brexit gepland staat.

Toename douane-formaliteiten

De Douane zegt zelf voorbereid te zijn op de Brexit, ook bij een no deal. Zo heeft het meer dan 500 extra medewerkers aangenomen. “Voor ons betekent Brexit een toename van het aantal aangiften en het aantal bedrijven dat te maken krijgt met douaneformaliteiten. Ook het douanetoezicht, onder andere bij de ferryterminals, is nieuw”, zegt Nanette van Schelven, algemeen directeur van de Nederlandse Douane. “Om logistieke vertragingen zoveel mogelijk te voorkomen, moet het bedrijfsleven zich ook goed en tijdig voorbereiden. Naar schatting krijgen 35.000 voornamelijk kleine en middelgrote bedrijven na Brexit voor het eerst met onze douaneprocedures te maken.”

Britse Lagerhuis sluit no deal uit

Een no-deal op 29 maart lijkt onwaarschijnlijk. Op woensdagavond stemde een meerderheid in het Britse Lagerhuis tegen een Brexit zonder akkoord. Donderdag zal er gestemd worden over uitstel van de Brexit, waarmee een harde uittreding moet worden voorkomen. 

Plaats een reactie (0)

Reageren