Domino levert eerste pizza’s per drone

Logistiekprofs op 22 November 2016

Pizzaketen Domino’s heeft voor het eerst een pizza per drone bezorgd. In de Nieuw-Zeelandse plaats Whangaparaoa, noordelijk van Auckland, vloog de drone met zo’n 20 kilometer per uur om de pizza af te leveren.

Voor de bezorging gebruikte Domino’s een toestel van Flirtey, welke gebruik maakt van GPS via data van Google Maps. De pizza wordt via een kabel bij de klant voor de deur gelegd. Hierdoor hoeft de drone niet te landen en kan deze, op zestig meter hoogte, weer terugvliegen naar Domino’s voor de volgende bestelling. 

De plaatselijke autoriteiten hebben toestemming gegeven voor de dronebezorging .Deze week volgen meer vluchten in Nieuw Zeeland. In veel andere landen is bezorging per drone nog niet toegestaan. Het is te hopen dat de regels volgend jaar soepeler zijn, want dan is Domino’s pizza van plan om pizza’s vaker met een drone te af te leveren. Drone-ontwikkelaar Flirtey is daarvoor momenteel in gesprek met Europese regelgevers.

Bezorgrobot DRU
Domino’s introduceerde eerder dit jaar bezorgrobot DRU (Domino’s Robotic Unit). Deze robot bezorgt pizza’s met een snelheid van 20 kilometer per uur en maakt ook gebruik van GPS en Google Maps. Het compartiment in de robot houdt ondertussen de pizza’s warm. Eenmaal aangekomen bij het adres, kan de klant de compartimenten openen met de code die via sms is binnengekomen. De robot kan de straat nu nog niet op. Het prototype is vooral bedoeld om consumenten te laten zien welke mogelijkheden hen in de toekomst te wachten staan.

Redactie LogistiekProfs