Dokvast heeft het ‘duurzaamste distributiecentrum van Europa’

Logistiekprofs op 20 juni 2018 | 2 minuten leestijd

Als het aan Dokvast ligt gaat het nieuwe distributiecentrum NewLogic III de boeken in als het ‘duurzaamste dc van Europa’. Het gasloze distributiecentrum ontving vorige week het BREAAM Outstanding-certificaat.

Het pand op bedrijventerrein Het Laar in Tilburg viel al op door zijn futuristische vorm, maar is nu ook onderscheiden met een duurzaamheidscertificaat. “Op alle categorieën hebben we bijna de maximale score behaald”, zegt Dokvast-directeur Jos Klanterman. 

Duurzame maatregelen

Voor het nieuwe distributiecentrum nam Dokvast tal van duurzame maatregelen, waaronder een luchtdichte buitenschil, zonnepanelen, automatisch dimmende ledverlichting, drievoudig isolatieglas, extra isolatie van daken, een warmtepomp en e-ketels. 

Het gasloze distributiecentrum gebruikt alleen elektriciteit wanneer het nodig is. De verlichting wordt bijvoorbeeld pas ingeschakeld wanneer er iemand in de ruimte is.

Slimme sensoren voorspellen onderhoud

Speciale facility software zorgt voor efficiënt onderhoud van het pand. Tientallen apparaten in het pand worden uitgerust met smart technologie waarmee onderhoud kan worden voorspeld en ingepland. 

Klanterman: “Alles wat mechanisch of storingsgevoelig is, voorzien we van sensoren. Denk aan levelers, liften, deuren en alle verlichtingsarmaturen. Zo kunnen we zien hoe vaak elke deur open en dicht gaat. Hoe vaker dit gebeurt, des te sneller een deur aan onderhoud toe is.” 

Rhenus Contract Logistics

Dokvast startte vorig jaar met de bouw van het logistiek centrum dat 60.000 vierkante meter beslaat. Het pand beschikt over 40.000 vierkante meter warehouse, 3.400 vierkante meter kantoor en 17.000 vierkante meter Value Added Logistics (VAL). Het gebouw is uit te breiden met nog eens 15.000 vierkante meter VAL. In het derde kwartaal van 2018 betrekt Rhenus Contract Logistics het gebouw. 

Gerelateerde artikelen