DNB: Krapte op arbeidsmarkt is nijpend, ook in logistiek
Personeel & Arbeidsmarkt 19.06.2018 | Branchenieuws

DNB: Krapte op arbeidsmarkt is nijpend, ook in logistiek

Het wordt voor bedrijven steeds lastiger om geschikt personeel te vinden. Volgens een halfjaarlijks rapport van De Nederlandsche Bank (DNB) kampen bedrijven met belemmering door een tekort aan arbeidskrachten. Met name de logistiek wordt getroffen. 

Volgens DNB is de economische opleving inmiddels over het hoogtepunt heen. Het bruo binnenlands product (bbp) groeide vorig jaar met 3,3 procent. De komende jaren neemt die groei gestaag af. 

Krapte staat bedrijfsvoering in de weg

Ondertussen verbreedt het tekort op de arbeidsmarkt nog altijd. Eén op de vijf ondernemers gaf in het tweede kwartaal van dit jaar aan dat het tekort aan personeel de bedrijfsvoering in de weg staat. In 2014 gaf slechts 3 procent van de ondernemers dit aan. DNB: "In een groeiend deel van de economie gaat dit knellen." 

Tekenen van een oververhitte economie

Vooral in de logistiek is het vinden van goede medewerkers een probleem. Ook de zakelijke dienstverlening en informatie & communicatie kampen met personeelstekort. In de sector cultuur, sport en recreatie is er geen sprake van een tekort. Volgens DNB-directeur Job Swank leidt dit alles nog niet tot een oververhitte economie, maar 'het begint wel die kant op te gaan'. 

Gevolgen protectionisme en handelsoorlog

DNB benoemd ook het mogelijke gevaar van het toenemende protectionisme en een mogelijke handelsoorlog tussen de Verenigde Staten, China en de Europese Unie. Mocht het handelsconflict de verkeerde kant op gaan, dan verwacht DNB dat de economische groei in Nederland gemiddeld 0,5 procent lager uitvalt. 
Plaats een reactie (0)

Reageren