Dit zijn de vijf winnaars van de IFOY Awards 2018

Logistiekprofs op 30 april 2018 | 4 minuten leestijd

Jungheinrich, Still, Liebherr, Wegard en Witron zijn tijdens de ceMAT in Hannover onderscheiden met de International Forklift Truck of the Year (IFOY) Award 2018. Jungheinrich ging er in twee categorieën met de winst vandoor. Een overzicht van de winnaars en hun intralogistieke oplossingen. 

Deze editie werden de intralogistieke oplossingen onderverdeeld in vijf categorieën: Magazijntrucks, Vorkheftrucks, Geïntegreerde magazijnoplossingen, Kranen & hefwerktuigen en Special of the Year. 

Magazijntrucks

Jungheinrich en Wegard schreven dit jaar IFOY-geschiedenis door met het zelfde puntenaantal bovenaan te eindigen. 

Jungheinrich won met de ECE 225 easyPILOT Follow, een magazijntruck die de orderpicker volgt

naar de volgende locatie. EasyPILOT Follow werkt met een kleine afstandsbediening die dient als identicatiebaken. Het kastje kan in de broekzak of aan een riem worden meegedragen en zorgt voor de koppeling van bestuurder aan orderpicktruck. De koppeling vindt automatisch plaats zodra de bestuurder op het platform van de orderpicktruck stapt en het contact inschakelt. De jury roemde vooral het positioneringssysteem en de gebruikersinterface van de semi-automatische truck. Tests door het IFOY-panel wezen uit dat de verbeterde pickprestaties verbeterden. 

Ook de Wegard Trail, een autonoom modulair voertuig, gooide in deze categorie hoge ogen bij de jury. De Wegard Trail deelt daarom een eerste plaats met de ECE 225 van Jungheinrich. De Wegard Trail onderscheidt zich door als eerste magazijntrein geheel autonoom elektronisch aangestuurde assen te gebruiken, voorzien van hoekdetectie. Dit maakt centrale aansturing overbodig. Bovendien worden rijmanoeuvres met trekkers zoals zijdelings parkeren en achteruitrijden mogelijk. De trein kan trekkers met een gewicht tot duizend kilo aan. 

Vorkheftrucks

In de categorie Vorkheftrucks ging Still met de winst naar huis dankzij de RX 20.

Deze ‘alleskunner’ is volgens de jury stil, wendbaar, snel, ergonomisch en heeft geen problemen met hellingen. Tests wezen uit dat de truck eenvoudig te bedienen is. De EASY Control display- en bedieningseenheid geeft de chauffeur in één oogopslag alle informatie.  De truck kan zowel op loodbatterijen als op lithium-ion batterijen functioneren. Met de 931 Ah Li-Ion batterij is een inzetduur van bijna 14 uur tot 18 uur mogelijk. 

Geïntegreerde magazijnoplossingen

Witron won in deze categorie met de klantcase van detailhandelconcern Migros. Voor dit Zwitserse bedrijf voegde het de orderverzameling van kleine volumes van dochterbedrijf Migrolino samen met die van de Migros filialen. Het opgeleverde logistieke centrum levert dagelijks ruim 300.000 producten aan 600 Migros filialen en 118.000 pick-units aan Migrolino winkels bij benzinepompen en treinstations.

Special of the Year

De acculaders van Jungheinrich scoorden in de categorie Special of the Year. Deze

hoogfrequent laders SLH 300 voor loodzuur en lithium ion accu’s worden intern geproduceerd door Jungheinrich. De laders zijn in staat om te communiceren met de accu en waarborgen zo een maximaal energieniveau en een maximale levensduur van de accu.

Kranen en hefwerktuigen

Liebherr won in de categorie Kranen en hefwerktuigen met de MK 140 elektrische mobiele

bouwkraan. Deze torenkraan heeft een maximale gieklengte van 65 meter en een maximale hefhoogte tot 94 meter. De kraam is echter wel compact. Daardoor vervult Liebherr zijn voortrekkersrol op het gebied van efficiëntie en innovatie, aldus de jury. 

Gerelateerde artikelen