Dit zijn de finalisten van Logistiek Manager van het Jaar
18.01.2017 | Branchenieuws

Dit zijn de finalisten van Logistiek Manager van het Jaar

De jury van verkiezing Logistiek Manager van het Jaar heeft drie finalisten geselecteerd. Marc van het Bolscher, Mark Bär en Arie van de Tempel nemen het tijdens de finaledag in maart tegen elkaar op. Van de Tempel vervangt Arthur Böhmer in de finale. Böhmer moest zich vanwege zijn vertrek bij Xenos terugtrekken als kandidaat. Ook de finalisten van Jong Logistiek Talent zijn bekend: Luc de Jong, Jan Minnee en Fleur Straathof.   

Logistiek Manager van het Jaar 
Genomineerden Arie van der Tempel (‎Europet Bernina International) en Bouk Zelissen (ThyssenKrupp) wisten net niet door te dringen tot de finale. Deze drie finalisten mogen het op 30 maart tegen elkaar gaan opnemen: 

Mark Bär, logistiek manager bij Stamhuis, specialist in winkelverbouwingen. Bij Stamhuis zijn ze in staat om een winkel binnen een week volledig te verbouwen. Vanuit het centrale warehouse in Utrecht levert Stamhuis de hele winkelinventaris uit. In het magazijn worden goederen al voorbereid en verdeeld over verschillende transporten. Door artikelen precies op het juiste moment op de locatie af te leveren, kan de winkel binnen zeer korte tijd worden ingericht. Volgens Bär maken ze bij Stamhuis geen gebruik van moeilijke systemen. “Het is echt mensenwerk. Ik kies niet altijd voor de meest logische oplossing, maar kijk naar wat in het hele proces het meest efficiënt is. Als je je bedenkt dat de winkel 12 uur daarvoor nog helemaal leeg was, mag je best trots zijn op jezelf. Na een geslaagd project hoeven we geen computersysteem te bedanken, maar onszelf.

Marc van het Bolscher werkt pas sinds een jaar als global supply chain manager bij Tanatex Chemicals en heeft sindsdien een flinke cultuurverandering doorgevoerd. Zo introduceerde hij Lean six sigma en S&OP, niet alleen in de Nederlandse vestigingen, maar ook in Thailand en China. “Voorheen was er geen communicatie tussen Sales en Operations. We hebben mensen daar intensief op moeten trainen.” Volgens Van het Bolscher overlegt sales nu voorafgaand aan een verkoop met operations of iets mogelijk is. “Ze slaan niet meer met de vuist op tafel.” De cultuurverandering is nu al in de resultaten van Tanatex Chemicals terug te zien. “ Onze servicegraad is gestegen van 86 procent in januari naar 97 procent. De beschikbaarheid van onze producten bij ordering is steeg met 12 procent tot gemiddeld 97 procent.”

Arie van der Tempel is sinds 2,5 jaar werkzaam bij logistiek manager bij ‎Europet Bernina International, Daar startte hij vanuit een slechte financiële situatie een project om het warehouseproces efficiënter te maken. De procesoptimalisatie zorgt ervoor dat goederen zo optimaal mogelijk ingeslagen, verplaatst, gepickt, verpakt en verzonden worden. Tijdens het picken worden producten verpakt en ziet de picker al waar het artikel in de doos en op de pallet geplaatst moet worden. De totale logistieke kosten zijn mede hierdoor met 12,5 procent gedaald. En de lonen konden worden verhoogd, omdat de omzet per medewerkers toenam. “Bijzonder aan dit systeem, ontwikkeld samen met een WMS partij en een stapelsoftwarebedrijf, is dat het voor iedereen toepasbaar is. De Return On Investment is bovendien maar 6 tot 12 maanden.”

Jong Logistiek Talent 
Ook in deze categorie moesten twee talenten het veld ruimen: Ardo Groeneveld (Nedcargo) en Anneloes van Klaveren (Dijco). De volgende drie finalisten gaan in maart de strijd met elkaar aan:

Jan Minnee - directeur en medeoprichter RetourPlaza 

Luc de Jong - Contract Supervisor bij CEVA Logistics

Redactie LogistiekProfs


Plaats een reactie (0)

Reageren