Dit is het nieuwe geautomatiseerde dc van Jumbo
Bouw & Vastgoed 04.08.2020 | Branchenieuws

Dit is het nieuwe geautomatiseerde dc van Jumbo

Jumbo belevert zijn filialen voortaan vanuit het geautomatiseerde nationale distributiecentrum (NDC) in Nieuwegein. Na vier jaar voorbereiding werd het dc voor droge kruidenierswaren op maandag officieel geopend. 

Het distributiecentrum, dat ligt op een terrein van 200.000 vierkante meter, heeft een oppervlakte van 45.000 vierkante meter. De afgelopen weken laadde Jumbo het distributiecentrum in met ruim 11.000 verschillende artikelen. Na uitgebreid testen is het pand nu gereed voor gebruik. 

In eerste instantie levert Jumbo vanuit Nieuwegein aan zo'n honderd winkels in het westen en noorden van het land. De komende weken worden hier stapsgewijs steeds meer Jumbo-filialen aan toegevoegd. Voor eind 2020 moeten alle 670 filialen in Nederland en België vanuit het dc beleverd worden. 

"De ingebruikname van het distributiecentrum is voor Jumbo een enorme stap, na jaren van voorbereiding. We hebben veel getest om de livegang zo goed mogelijk te laten verlopen. We hebben er alle vertrouwen in dat het gaat lukken", aldus Karel de Jong, directeur Supply Chain van Jumbo Supermarkten. Volgens De Jong onderzoekt Jumbo momenteel de mogelijkheid voor een gemechaniseerd landelijk distributiecentrum voor verse producten. Ook deze locatie moet in Nieuwegein komen te staan. 

Nieuw mechanisatiesysteem

Het landelijk dc van Jumbo is ingericht met een mechanisatiesysteem van automatiseerder Witron. Het systeem is nieuw in Nederland, al werden onderdelen ervan al wel gebruikt voor verschillende retailbedrijven. In het dc staan volautomatische systemen die pallets naar zogenoemde opslaglocaties verplaatsen. Het mechanisatiesysteem bestaat uit drie subsystemen waarin de order, afhankelijk van de artikelkenmerken, handmatig of gemechaniseerd wordt verzameld. De Order Picking Machine (OPM) zorgt ervoor dat uiteindelijk zo’n 75 procent van de artikelen gemechaniseerd op de rolcontainer wordt geplaatst. In het Dynamic Picking Syteem (DPS) worden kratten met behulp van een Pick by Light systeem gepickt en eveneens automatisch in een rolcontainer geplaatst. 

De overige artikelen worden handmatig verzameld. Op deze manier worden de rolcontainers zo efficiënt mogelijk worden gevuld, waardoor het aantal transportbewegingen vermindert. Daarnaast sluit de volgorde van stapeling van de rolcontainer aan op de wijze waarop de producten in de winkels in de schappen staan. Volgens Jumbo worden producten zo eenvoudiger verwerkt en zijn ze sneller beschikbaar voor de klant. 

Foto-4-Familie-van-Eerd-RvB-en-directeur

Foto-2-NDC-Nieuwegein-interieurtekening.

Vijf sterren voor duurzaamheid

De nieuwbouw in Nieuwegein heeft het hoogst mogelijke BREEAM-ontwerpcertificaat ontvangen: BREEAM Outstanding. Daarmee is het een van de meest duurzaam ontworpen distributiecentra ter wereld. Bij de bouw heeft Jumbo gebruik gemaakt van zoveel mogelijk duurzame en energiebesparende bouwmaterialen en verlichting. Daarnaast is de nieuwbouw voorzien van zo’n 13.500 zonnepanelen en een installatie die zoveel warmte levert, dat er geen traditionele verwarming nodig is. Ook wordt regenwater opgevangen en hergebruikt. De buitenzijde en omgeving van het pand zijn ecologisch ingericht met onder meer bijennesten en speciale schelpenbakken, broednesten en een nestwand voor vogels. De centrale ligging van Nieuwegein zorgt er daarnaast voor dat de afstanden naar de winkels en de regionale distributiecentra relatief lager zullen zijn dan tot nu toe het geval was. 

Foto-3-Zonnepanelen.jpg

Plaats een reactie (0)

Reageren