Distributie duizenden coronavaccins start op Tweede Kerstdag

Logistiekprofs op 24 december 2020 | 2 minuten leestijd

Nu het coronavaccin van Pzifer en BioNtech goedkeuring heeft om in de Europese Unie gebruikt te worden, staat de logistiek een belangrijke taak te wachten. Op 26 december, Tweede Kerstdag, worden de eerste vaccins naar 26 landen gedistribueerd.

Veel Europese landen beginnen vanaf 27 december met inenten. Nederland start daar in januari mee. In totaal zijn er voor ons land 11,7 miljoen vaccins beschikbaar. Die komen gestaag deze kant op, tot september volgend jaar. 

Movianto grote spil in distributie

De vaccins zullen vanaf dit weekend worden opgeslagen bij logistiek dienstverlener Movianto in Oss, grote spil in de distributie van het vaccin. Movianto heeft ervaring in de farmaceutische industrie en verzorgt al negen jaar de logistiek van de jaarlijkse griepprik. Al in september startte het met de voorbereidingen voor het coronavaccin, schrijft het Brabants Dagblad. De betrokkenheid van Movianto werd echter lang stilgehouden. Het bedrijf waar zo’n 230 mensen werken wordt zwaar bewaakt, onder meer door de marechaussee. 

Lees ook: Vraagtekens bij logistieke haalbaarheid vaccin

24 vriezers

In de hal in Oss staan 24 grote vriezers die de vaccins op een temperatuur van 70 graden onder nul bewaren. Getrainde medewerkers van Movianto maken de vaccins ’s nachts verzendklaar. In een speciale koelcel worden ze ontdooid tot 5 graden Celcius. Daarna worden ze vervoerd naar de priklocaties, waar ze binnen vijf dagen worden toegediend. 

Als de vaccins van farmaceuten Moderna en AstraZeneca goedgekeurd zijn, komen die naar verwachting ook naar Oss.  

Gerelateerde artikelen