Digitaliseringsproject ARIBIC wil data uit AGV’s benutten

Logistiekprofs op 26 augustus 2021 | 2 minuten leestijd

Automatisch geleide voertuigen (AGV’s) die door magazijnen of productiehallen navigeren zijn dataverzamelaars. Vaak worden de verzamelde gegevens echter direct gewist. Het internationale onderzoeksproject ARIBIC zoekt methoden om waardevolle informatie op een rendabele manier in te zetten voor warehouses. 

Het ARIBIC-project loopt tot eind 2023 en is een initiatief van STILL, het Karlsruhe Institute of Technology (KIT), de Universiteit van Toronto en de Canadese sensorfabrikant LeddarTech. 

Live digital twin

Uitgangspunt van het project is dat gegevens die zijn verzameld met behulp van sensoren en camera’s in de cloud worden gebruikt om continu bijgewerkte 3D-kaarten van magazijnen of productiefaciliteiten te maken. “Via de realtime sensorgegevens creëren we een live digital twin van de omgeving en kunnen we relevante informatie virtueel in realtime weergeven en delen”, legt Bengt Abel, projectmanager bij STILL, uit. 

In tegenstelling tot de huidige methode – waarbij een star 3D-beeld van de omgeving wordt gecreëerd op basis van een momentopname – blijven de beelden die door het ARIBIC-platform (3D map creation engine) worden gegenereerd dynamisch en altijd up-to-date. Tijdens het rijden detecteer de sensortechnologie op de truck of AGV zelfs de kleinste veranderingen en stuurt die door naar het ARIBIC-platform. De veranderingen, zoals een nieuw geplaatste pallet, of een verplaatst rek, worden direct meegenomen in de op kunstmatige intelligentie gebaseerde interior mapping en teruggekoppeld naar het systeem. 

Magazijn- of fabrieksplanning optimaliseren

De aanpak biedt volgens STILL enorme gebruikersvoordelen. Gebruikers weten bijvoorbeeld altijd waar de voertuigen zich bevinden. Die informatie kan vervolgens worden gebruikt om de magazijn- of fabrieksplanning te optimaliseren. Zo wordt bijvoorbeeld waar veel of juist weinig verkeer is of welke gangpaden het vaakst geblokkeerd zijn. Op basis van de verzamelde kennis kunnen stellingen (in eerste instantie) virtueel worden verplaatst, of productiegebieden opnieuw worden ingedeeld. Abel: “Het voortdurend en in realtime registreren van de werkomgeving, brengt een optimale indeling en benutting van de ruimte mogelijk. Voor het eerst krijgt de gebruiker een gedetailleerd inzicht in wat er werkelijk in het magazijnen of op de productievloer gebeurt. En dat is nog maar het begin.”

Gerelateerde artikelen