DHL voerde 130 succesvolle dronebezorgingen uit

Logistiekprofs op 11 May 2016

Experimenten met drones in de logistieke sector krijgen steeds meer gestalte. DHL heeft inmiddels geclaimd dat de drones die het bedrijf inzet voor het bezorgen van pakketten de eerste zijn die daadwerkelijk consumenten bedienen.

Inmiddels heeft DHL al meer dan honderd pakketten bezorgd waarbij de drones volledig autonoom opereerden. De pakketbezorger werkte voor de test samen het Deutsche Post en liet de zelf vliegende robots meer dan 130 orders bezorgen in de stad Reit im Winkl in de deelstaat Beieren. Het experiment vond plaats tussen januari en maart van dit jaar.

Wereldprimeur
DHL is met de succesvolle bezorgingen wereldwijd het eerste bedrijf dat drones inzet voor het afleveren van orders bij klanten. De bewoners van het Duitse stadje werd gevraagd om de pakketten af te leveren op een speciaal pakketpunt. Hier werden de stukken opgehaald door een drone en zelfstandig naar een ander station gevlogen. Nadat het pakket werd afgeleverd door de verzender, kwam geen mens meer aan te pas.

Last mile
Het inzetten van drones wordt voornamelijk gedaan om de ‘last mile’ bezorging vlekkeloos te laten verlopen. In sommige gevallen is de laatste stap uitermate ingewikkeld vanwege moeilijk te bereiken gebieden. DHL laat weten dat de drones ook pakketten hebben afgeleverd onder lastige omstandigheden en zelfs zware orders kunnen bezorgen. Soms over lange afstanden of binnen een bepaalde tijd. Zo kan een drone medicijnen leveren als deze snel nodig zijn.

Meer experimenten
Ook het Chinese bedrijf Alibaba en het in de Verenigde Staten gevestigde Amazon zijn bezig met het testen van drones, maar zij lopen nog vaak tegen strenge regelgeving aan.. In Duitsland kreeg DHL medewerking van lokale overheden voor het uitvoeren van de experimenten.

Redactie LogistiekProfs 

Blijf altijd op de hoogte

Meld jezelf aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends, innovaties en ontwikkelingen uit de branche.