DHL verzorgt stadsdistributie met containerfiets

Logistiekprofs op 2 March 2017

DHL wil stadsdistributie schoner maken met een nieuwe vervoerscombinatie. Gisteren lanceerde de vervoerder in Utrecht de Cybicycle, een combinatie van een slimme trailer en een containerfiets. De fiets stelt DHL in staat om grotere pakketten milieuvriendelijk naar binnensteden te vervoeren. 

De Cubicycle is een fiets op vier wielen met een afneembare container van een kubieke meter. Hier past zo’n 125 kilo aan zendingen in. De containers worden in een operationele vestiging van DHL voorgeladen en in een trailer naar het stadscentrum vervoerd. Vanaf deze ‘City Hub’ worden ze vervolgens op de fiets geplaatst. 

De City Hub werd gisteren bij de Jaarbeurs in Utrecht in gebruik genomen. Dit wordt de vaste standplaats van de trailer, dichtbij het stadscentrum en tegelijkertijd goed bereikbaar voor de DHL-bestelwagen. De Jaarbeurs stelt de plek kosteloos beschikbaar als onderdeel van de duurzaamheidsambitie van het bedrijf.

De trailer en containers beschikken over GPS-technieken die de bewegingen registeren en een signaal afgeven wanneer ze onrechtmatig verplaatst worden. Diezelfde GPS-techniek zorgt voor real-time statusinformatie van de pakketten en laat de fietskoerier via de meest efficiënte route rijden. Voor de City Hub maakt DHL gebruik van het LoRa-netwerk (Long Range Low Power) van KPN. De technologie kan bij een ultralaag stroomverbruik kleine hoeveelheden informatie uitwisselen tussen objecten en systemen. Deze data wordt middels een online dashboard grafisch weergegeven op een kaart. Zonnepanelen zorgen ervoor dat de containers van stroom worden voorzien.

DHL maakte voorheen al gebruik van fietsen om in binnensteden te bezorgen. Het verschil met de Cubicyle zit hem in de grootte van de pakketten. “Ten opzichte van de Parcycle (pakjesbakfiets) en zeker in vergelijking met de rugzak bij de gewone fiets, biedt de container van de Cubicycle veel meer ruimte”, aldus DHL in een persbericht. DHL gaat de Cubicycles gebruiken in verschillende Nederlandse steden, waaronder Alkmaar, Breda, Houten, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht. Ook in Frankfurt en Antwerpen rijden er DHL Cubicycles.

Redactie LogistiekProfs