DHL organiseert wedstrijd voor innovaties in last mile en robotica

Logistiekprofs op 22 juni 2016 | 2 minuten leestijd

Koeriersbedrjif DHL daagt mensen en bedrijven uit om innovatieve robotica en oplossingen voor duurzame logistiek voor het bedrijf te ontwikkelen. Daartoe organiseert DHL twee challenges. De winnaars gaan naar huis met een geldprijs van 20.000 euro.

Eerlijke en duurzame handel
De eerste challenge is de Fair and Responsible Challenge. Hiervoor vraagt de vervoerder universiteiten, studenten en bedrijven om innovatieve logistieke businessmodellen te bedenken waarbij eerlijke handel of bijvoorbeeld de circulaire economie centraal staan. “De innovatie moet vraagstukken op het gebied van sociale handel en milieu omzetten naar een eerlijke, duurzame en mogelijk winstgevende businessmodellen.”, aldus DHL-COO Bill Meahl. Dat kan gaan om een nieuw verpakkingsconcept maar ook om een nieuwe, innovatieve service op het gebied van bijvoorbeeld eerlijke handel en productie of de circulaire economie.

Oplossingen last mile

De tweede wedstrijd, de Robotics Challenge, moet oplossingen voor de last mile opleveren. De pakketbezorger is specifiek op zoek naar een bezorgkarretje dat autonoom kan bezorgen. Het bezorgkarretje moet de druk op bezorgers wegnemen, die ‘kampen met een groeiend aantal pakketten die moeten worden afgeleverd’. Van de prototypes wordt verwacht dat zij zich op looptempo door steden en het platteland kunnen manoeuvreren, terwijl zij pakketjes met zich meedragen.
DHL Fair and Responsible

Geldprijs van 20.000 euro
Inzendingen worden beoordeeld op functionaliteit, potentie om de gegeven vraagstukken op te lossen en commerciële capaciteiten. Elke challenge levert drie finalisten op die hun idee mogen presenteren op 17 november tijdens de DHL Innovation Day in het Duitse Troisdorf. De twee uiteindelijke winnaars gaan naar huis met een bedrag van 20.000 euro. DHL streeft ernaar om de ideeën samen met de winnaars te vertalen naar een pilot.

Redactie LogistiekProfs