DHL op zoek naar logistieke innovaties

Logistiekprofs op 22 March 2017

DHL daagt studenten, start-ups en uitvinders uit om een mobiele orderpick robot te ontwikkelen die in staat is om zelfstandig te bewegen, artikelen te pakken en in een kar te leggen. Daarnaast is DHL op zoek naar een logistieke oplossing die past bij de opkomende deeleconomie.

Robot
DHL doet de oproep in het kader van de tweede editie van de ‘Innovation Challenges’. Daarbij maakt het onderscheid tussen de Robotics Challenge en de Sharing Economy Challenge. Bij eerstgenoemde moeten uitvinders een mobiele orderpick robot ontwikkelen, die kan bewegen op wandelsnelheid. De robot moet onder meer in staat zijn om automatisch terug te bewegen naar het inpakplein wanneer de kar vol is.

Deeleconomie
In de Sharing Economy Challenge daagt DHL mensen uit om een concept te ontwikkelen waarbij delen centraal staat. Dit mag een oplossing of een product zijn. Voorwaarde is dat het idee waarde creëert voor zowel de betrokken ondernemingen en de samenleving.

DHL Innovation Day 
Enthousiastelingen kunnen hun ideeën tot september insturen. De inzending moet een duidelijke beschrijving van het idee geven. Inzendingen worden beoordeeld door logistiek experts van DHL. Zij letten op functionaliteit, vormgeving, effectiviteit en commerciële inzetbaarheid. Per uitdaging gaan er drie inzendingen door naar de finale. Op 16 november worden tijdens de DHL Innovation Day twee winnaars gekozen. De winnende concepten ontvangen prijzengeld en mogen hun oplossingen tonen in de DHL Innovation Centers in Duitsland. 

Tweede editie
Het is de tweede keer dat DHL de Innovation Challanges organiseert. Bij de vorige editie vroeg het deelnemers een robot voor de last mile te ontwikkelen. Daarnaast zocht het naar innovatieve logistieke businessmodellen te bedenken waarbij eerlijke handel of de circulaire economie centraal stonden. 

Redactie LogistiekProfs