DHL heeft ambitieuze plannen: 26 nieuwe CityHubs en 500 elektrische auto’s

Logistiekprofs op 1 July 2021

DHL Parcel heeft in Nederland in een jaar tijd meer dan 200 miljoen pakketten verwerkt. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2019. De tweede grote speler in de e-commerce bezorgmarkt groeit naar een omzet van 1,1 miljard euro. Het bedrijfsresultaat wordt grotendeels aangewend voor uitbreiding van het netwerk: er gaan honderden miljoenen naar de bouw van 26 nieuwe CityHubs. 

DHL Parcel kondigde vorige maand maand een investering aan van 350 miljoen voor de komende drie jaar. Naast de twee eerder aangekondigde centrale sorteercentra bouwt het 26 nieuwe CityHubs. De bijbehorende bezorgvloot wordt elektrisch; deze zomer wordt de vloot  uitgebreid met 500 elektrische bestelauto’s, waarmee DHL in totaal 1200 elektrische bussen telt.

Naast de investeringen maakte DHL bekend het loon van bezorgers in dienst de komende jaren te verhogen: van 12 naar 14,25 euro in 2025. CEO Wouter van Benten: ”DHL herinvesteert daarmee het grootste deel van zijn resultaat in verdere uitbreiding en verduurzaming van het pakketnetwerk. Met de salarisverhoging laten wij bovendien zien dat groei en een goed bedrijfsresultaat weerspiegeld mogen worden in de arbeidsvoorwaarden.” 

26 CO2-neutrale CityHubs

De 26 nieuw te bouwen CityHubs maken deel uit van een netwerk van 136 vestigingen. De CityHubs zijn gevestigd aan de rand van alle stedelijke gebieden. Hiervandaan vertrekken gemiddeld 90 ritten per dag, waarvan 60 overdag en 30 in de avond, met korte routes die 100 tot 200 adressen langsgaan. Deze routes kunnen vanwege hun korte afstanden met elektrische bestelauto’s, cargo-fietsen of andere kleine voertuigen uitgevoerd worden. 

De nieuwe CityHubs komen te staan in Almelo, Almere, Amsterdam, Amsterdam-Oost, Amsterdam-Zuid, Apeldoorn, Breda, Den Haag, Ede, Emmen, Geleen, Gouda/Waddinxveen, Groningen, Haarlem, Helmond, Hendrik Ido Ambacht, Hoofddorp, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Roermond, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zaandam en Zoetermeer.

Alle nieuwbouw vindt volgens DHL plaats volgens de duurzaamheidsnormen van BREEAM. De gebouwen zijn gasloos, voorzien van zonnepanelen en er wordt gereden met een volledig elektrische vloot.

Twee nieuwe sorteercentra 

Ondertussen bouwt de pakketbezorger aan twee nieuwe sorteercentra in Utrecht en in Dordrecht. De locatie in Utrecht opent dit najaar. Het pand in Dordrecht volgt in 2022. Met deze locaties komt het aantal sorteercentra van DHL in nederland op 18. 

Afbeelding: Nieuwbouw in Dordrecht. www.bedrijfsfotografie.nl
Afbeelding boven: Het nieuwe sorteercentrum van DHL in Utrecht dat dit najaar operationeel is