17.12.2015 | Branchenieuws

DHL boos over geheime afspraken PostNL

Duitse pakketvervoerder DHL heeft kritiek geuit op de Nederlandse overheid. Volgens DHL zou Nederland concurrent PostNL bevoordelen en daarmee de markt verstoren, zo bericht het Financiële Dagblad. Door middel van samenwerkingen met schijnzelfstandigen, die door de Belastingdienst worden goedgekeurd, bespaart PostNL miljoenen aan belastingen en premies. Ze hebben daarbij een streepje voor op de concurrentie die dit voordeel niet heeft.

Wouter van Benten, CEO van DHL Parcel Benelux, is in het FD niet te spreken over deze deal. “Opdrachtgevers die op deze manier werken profiteren van lage tarieven en betalen geen werkgeverslasten. Hierdoor kunnen ze tegen prijzen werken die ver onder de kostprijs liggen. DHL heeft dit voordeel niet, omdat wij niet met zzp’ers werken en ons aan sociale afspraken houden. Dat ga je voelen in de marges.”

Geheime afspraken
PostNL maakte in het geheim afspraken met de Belastingdienst over het aandragen van een VAR-verklaring voor zelfstandige die voor het bedrijf werkten. Omdat zij alleen werkzaam waren voor PostNL bespaarde de postbezorger veel geld aan werkgeverslasten. De geheime afspraken lekten eerder dit jaar uit en is in het verkeerde keelgat geschoten van veel concurrent. Volgens Van Benten, is het door de afspraken voor PostNL mogelijk om onder de kostprijs te werken en benadeelt daarmee haar concurrenten.

Lees ook: Omstreden afspraak tussen PostNL en Belastingdienst

Dwangsom en onderzoek
Vorige week legde de toezichthouder een last onder dwangsom op aan PostNL. Het bedrijf zou tarieven en voorwaarden niet goed hebben gedeeld met andere postvervoerders en dat is tegen de regels.

In oktober is de Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt een onderzoek gestart naar de afspraken die zijn gemaakt met de Belastingdienst.

Redactie LogistiekProfs 

Plaats een reactie (0)

Reageren