DHL bezorgt geen boodschappen meer voor Amazon

Logistiekprofs op 21 August 2019

Deutsche Post DHL bezorgt in Duitsland niet meer voor Amazon Fresh. De markt voor verse boodschappen zou niet hebben voldaan aan de verwachtingen die DHL ervan had. 

Dat laat een woordvoerder desgevraagd aan persbureau DPA weten. DHL bezorgde sinds 2017 voor Amazon Fresh in Berlijn, Hamburg en München. Vakblad Lebensmiddel Zeitung meldde deze week dat Amazon de boodschappen sinds begin augustus niet meer door partner DHL laat bezorgen, maar daarvoor het eigen logistieke netwerk inzet. 

DHL beëindigde samenwerking

Later werd duidelijk dat niet Amazon, maar DHL de samenwerking had beëindigd. De dienst zou amper of niet lonend zijn geweest voor de logistiek dienstverlener. Dat leidde uiteindelijk tot een heroverweging van de bezorgactiviteit. “De markt voor online bestelde boodschappen bleef ver achter bij de verwachtingen die we ervan hadden”, aldus een woordvoerder. DHL wil zich naar verluidt weer op zijn kernactiviteiten focussen: het bezorgen van brieven en pakketten. 

FedEx

In de Verenigde Staten stopte FedEx onlangs ook met bezorgen voor Amazon. FedEx zou een bredere e-commercemarkt willen bedienen en daarom geen heil meer zien in de samenwerking met Amazon. Voor de omzet van FedEx lijkt de breuk geen grote gevolgen te hebben. Amazon was goed voor slechts 1,3 procent van de inkomsten van de vervoerder.

Afbeelding: Andriy Blokhin / Shutterstock.com