Dematic automatiseert nieuw warehouse van KION

Logistiekprofs op 12 april 2023 | 3 minuten leestijd

Dematic gaat de modernste automatiseringstechnologie installeren in een nieuw te bouwen onderdelenmagazijn voor het moederbedrijf KION Group. Dit project is onlangs gestart op een locatie in Kahl am Main, vlakbij Aschaffenburg in Duitsland.

Na de voltooiing over ongeveer twee jaar gaan meerdere merken van de KION Group het magazijn gebruiken met het doel nog efficiënter reserveonderdelen te kunnen leveren. Het plan is om een multishuttle-systeem met zo’n 110.000 opslaglocaties en 150 shuttles te installeren voor automatische opslag en orderpicking. Tevens gaat het bedrijf een schaalbaar hoogbouwmagazijn met zes gangpaden en circa 24.000 palletplaatsen bouwen. Linde Material Handling, een collega-bedrijf uit de KION-groep, gaat voor deze nieuwe locatie meerdere autonome mobiele robots (AMR’s) leveren.

Voorbeeldproject

“Dit sterk geautomatiseerde nieuwe onderdelenmagazijn wordt voor Dematic en de hele KION-groep een toonaangevend project en ook een goed voorbeeldproject voor onze eigen technologieën”, zegt Andrea Campora, senior vice president van Dematic in EMEA. “Dematic en Linde gaan dit magazijn na voltooiing gezamenlijk gebruiken. Dat levert tevens een nauwere integratie tussen medewerkers uit verschillende disciplines op, die daarbij kunnen profiteren van elkaars expertise.”

Minder afhankelijk

Behalve efficiëntere processen biedt het nieuwe onderdelenmagazijn ook nog andere voordelen. “Het magazijn stelt ons in staat om de productiecapaciteit uit te breiden, minder afhankelijk te worden van externe leveringen en de verdere groei van onze business in alle Duitstalige landen en daarbuiten te faciliteren.” Het nieuwe magazijn maakt naar verwachting een bijna 100 procent beschikbaarheid van reserveonderdelen mogelijk en een hogere klanttevredenheid door snellere leveringen. Door de milieuvriendelijke constructie en een fotovoltaïsch systeem, helpen CO2-besparingen ook mee om de site meer klimaatneutraal te maken.

Multishuttle op hoogte

Het multishuttle-systeem kan verschillende afmetingen bakken en containers verwerken. Artikelen die te groot zijn en dus niet in de multishuttle worden opgeborgen, worden op pallets verpakt en opgeslagen in een van de zes gangen van het  hoogbouwmagazijn. Een bijzonder aspect van deze installatie is dat er een multishuttle wordt geïnstalleerd op een circa vijf meter hoge stalen constructie. De stations voor het orderpicken, verpakken en andere operaties, worden onder het multishuttle-platform geplaatst. Het efficiënt en geautomatiseerd aan- en afvoeren van de goederenstroom wordt uitgevoerd door modulaire elektrische transportsystemen van Dematic in combinatie met de AMR’s van Linde.

Voor 2025 opgeleverd

“Door het verhoogde serviceniveau kan het hele systeem orders verwerken die tot 16.00 uur binnenkomen”, legt Campora uit. “Deze kunnen daarna in transit zijn, of de volgende dag al op locatie arriveren.” Dit project onderstreept de nauwe samenwerking en uitgebreide expertise op het gebied van logistieke oplossingen onder de hoede van de hele KION Group. De bouw wordt naar verwachting net voor 2025 opgeleverd, waarna de faciliteit in gebruik wordt genomen. “De voltooiing van dit project is natuurlijk een mijlpaal voor KION’s strategische doelstellingen, maar de positieve impact van deze nieuwe faciliteit is straks door alle klanten te ervaren. We realiseren het in het belang van onze klanten”, vat Campora samen.

Gerelateerde artikelen