Deliveroo moet 640.000 euro aan pensioenpremies betalen

Logistiekprofs op 1 July 2022

Deliveroo is toch pensioenpremies verschuldigd voor zijn Nederlandse werknemers. Omdat het bezorgen van maaltijden de kernactiviteit van Deliveroo is, dient het zich aan te sluiten bij het Pensioenfonds Vervoer. Het bedrijf moet met terugwerkende kracht 638.000 euro betalen aan dit fonds. 

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam beslist in een procedure aangespannen door het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer. Volgens de rechter is Deliveroo een maaltijdbezorger, waarmee het voldoet aan de voorwaarden voor verplichte deelname aan het pensioenfonds.

Achterstallige premies

Deliveroo is nu verplicht pensioenpremie te betalen voor alle medewerkers – bezorgers en kantoorpersoneel – met een arbeidsovereenkomst. De eerste jaren dat Deliveroo op de Nederlandse markt actief was, werkten alle bezorgers op basis van zo’n overeenkomst. Voor hen dient het bedrijf met terugwerkende kracht premies af te dragen. Het gaat om meer dan 638.000 euro. 

Deliveroo: ‘Wij zijn een techbedrijf’

Deliveroo houdt vast aan de overtuiging dat het een techbedrijf is, dat reclame maakt voor maaltijden. Daardoor hoeft het zich naar eigen zeggen niet aan te sluiten bij het pensioenfonds voor Beroepsvervoer. Het bedrijf gaat in beroep tegen die uitspraak en hoeft pas te betalen als daarin ook wordt beslist dat de maaltijdbezorger pensioenpremies moet afdragen. De rechter heeft een verzoek daartoe gehonoreerd.

Zzp’ers

Of Deliveroo ook premies verschuldigd is voor zzp’ers – waar het sinds november 2017 uitsluitend mee werkt – is nog onduidelijk. Begin dit jaar oordeelde de rechter dat deze zelfstandige bezorgers wel onder een arbeidsovereenkomst vallen. Het hoger beroep in deze uitspraak loopt nog.