Deliveroo in hoger beroep in zzp-kwestie

Logistiekprofs op 17 januari 2019 | 3 minuten leestijd

De bezorgers van Deliveroo willen helemaal niet onder een cao werken. Dat stelt de maaltijdbezorgdienst in een reactie op het oordeel van de kantonrechter. Deliveroo is van plan om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. 

FNV sleepte Deliveroo voor de rechter omdat het bedrijf sinds 2018 onrechtmatig met zelfstandige bezorgers zou werken. De Rechtbank Amsterdam gaf FNV op dinsdag gelijk. Volgens de rechtbank is de verhouding tussen Deliveroo en bezorgers met de invoering van de nieuwe contractvorm niet wezenlijk veranderd. “Daarbij is onder andere van belang dat de partnerovereenkomst een standaardcontract is, dat volledig en eenzijdig door Deliveroo is opgesteld en niet onderhandelbaar is”, luidde het oordeel. 

De bezorging van maaltijden valt volgens de rechter onder de cao beroepsgoederenvervoer. Deliveroo moet de cao nu met terugwerkende kracht naleven. 

‘Uitspraak neemt vrijheid bezorgers weg’

In een reactie op de uitspraak stelt Deliveroo: “Als bezorgers niet meer kunnen werken als zelfstandige, dan zou dit de vrijheid wegnemen die zij nu hebben en waarderen, om te werken waar en wanneer zij willen.” Het haalt aan dat rechtbanken en toezichthouders in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland en Frankrijk eerder hebben geoordeeld dat Deliveroo-bezorgers als zelfstandige werken. 

Het bedrijf zegt dat in de uitspraak van dinsdag niet is meegenomen hoe bezorgers in de praktijk werken. “De FNV heeft geen enkele bezorger gevonden om deze zaak te ondersteunen, omdat bezorgers juist kiezen voor de flexibiliteit van het werken als zelfstandige.” 

Bezorgers kunnen werk wel weigeren

Een van de argumenten van de rechter luidde dat bezorgers in de praktijk bestellingen niet kunnen weigeren, omdat zij daar als het ware op worden ‘afgestraft’. “Die vereiste bestaat niet en bezorgers zijn te allen tijde vrij om bestellingen te weigeren. In feite wordt 40 procent van alle bestellingen minimaal 1x afgewezen door bezorgers, daarvan ondervinden bezorgers geen consequenties. Ook blijkt uit de praktijk dat 94,9 procent van de bezorgers minstens één bestelling heeft geweigerd tijdens het werk.”

Aanpassing wet

Deliveroo pleit voor een aanpassing van de wet, die het mogelijk zou moeten maken om bezorgers zowel fexibiliteit als zekerheid te geven, in plaats van een gedwongen keuze. 

Afbeelding: Clare Louise Jackson / Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen