'Deal over logistieke hub Alibaba in Luik dichtbij' Het hoofdkantoor van Alibaba in Beijing. ©testing / Shutterstock.com
Warehousing 11.07.2018 | Branchenieuws

'Deal over logistieke hub Alibaba in Luik dichtbij'

Het plan van Alibaba om een Chinees distributiecentrum in Luik te bouwen begint meer vorm te krijgen. De deal tussen België en Alibaba zou zich in een 'verregaand stadium' bevinden. 

Volgens de Belgische krant De Tijd voeren de Belgische Premier Charles Michel en topman Jack Ma momenteel gesprekken. Pas bij een eventueel akkoord willen ze commentaar geven op de plannen. 

Alibaba is voornemens om bij Liège Airport een groot distributiecentrum te bouwen. Het logistiek centrum gaat dienen als hub voor de rest van Europa. Logistieke dochter Cainiao Netwerk verzorgt al langer e-commercezendingen via de Luikse luchthaven. Door hier een Europese hub te plaatsen zal het aantal vluchten tussen Azië en Liège Airport naar verwachting fors toenemen. 

Kortere levertijd

De levertijd van Alibaba wordt met de komst van het dc flink verkort. Alibaba lokt online shoppers wereldwijd door producten tegen zeer lage prijzen aan te bieden. Daar staat tegenover dat klanten wat langer op hun pakketje moeten wachten. In sommige gevallen loopt de levertijd op tot een maand.

Alibaba wil via het dc niet alleen goederen van China naar Europa verschepen, maar ook vice versa. Chinese consumenten kunnen via Alibaba aan producten uit het Westen komen. 

Impuls Belgische e-commercesector

Dat Luik hier uiteindelijk een rol in gaat spelen is een opsteker voor de Belgische e-commercesector. Vorig jaar werd bekend dat onze zuiderburen distributiecentra en banen mislopen omdat bedrijven hun e-commerce dc's net buiten de Belgische grens plaatsen. Zo ontlopen ze de Belgische regelgeving omtrent nachtwerk en loonkosten, die in buurlanden doorgaans soepeler is. Volgens berekeningen van handelsfederatie Comeos loopt België hierdoor tot 15.130 banen mis.

Plaats een reactie (0)

Reageren