De vraag naar SCM-software groeit

Logistiekprofs op 9 August 2018

De markt voor supply chain management (SCM) software zit in de lift. De omzet van de SCM-markt groeide vorig jaar met 13,9 procent tot 12,2 miljard dollar. 

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. Volgens onderzoeksdirecteur Balaji Abbabatulla toont de groei dat SCM-technologieën in toenemende mate een essentieel onderdeel zijn in digitale bedrijfsstrategieën. “SCM-technologieën creëren digitale waarde door de stroom van producten en diensten van bron tot klant en van klant tot bron te optimaliseren.”

Top-5 leveranciers

SAP, Oracle, Infor, JDA en Manhattan Associates waren in 2017 de top-5 leveranciers op de SCM-markt. Al deze vijf leveranciers boekten een omzetstijging. Alleen JDA en Infor groeiden harder dan de totale markt. Opvallend is dat de kleinere leveranciers in 2017 harden groeiden dan de top vijf gevestigde marktspelers. 

Cloud-oplossingen

“SCM spelers met een kleinere cloud activiteit kende een gemiddelde omzetgroei van 41,4 procent in 2017. De top vijf verkopers verdedigen hun marktaandeel door te zwenken naar cloud-first-strategieën en snel te introduceren nieuwe producten door ontwikkeling, acquisitie of partnerschappen op hun cloudplatform.”

Gartner meent dat software in de cloud markt een impuls geeft, vooral omdat middelgrote organisaties hiermee aan de slag gaan. “Cloud-oplossingen hebben doorgaans minder toegangsdrempels en zijn gemakkelijker schaalbaar, en zijn daarom beter geschikt voor middelgrote organisaties die SCM als concurrentievoordeel beschouwen”, aldus Abbabatulla. “We verwachten dat verkopers die een goed gedefinieerde strategie voor middelgrote organisaties aanbieden, de komende vijf jaar snel zullen groeien.”