De schaduwzijde van next day delivery: nachtwerk in distributiecentra

Logistiekprofs op 1 May 2018

De belofte ‘voor 23:59 besteld, de volgende dag in huis’, heeft een schaduwkant. Webwinkels en logistiek dienstverleners hebben steeds meer mensen nodig die deze bestellingen kunnen verwerken. Het resultaat: onregelmatige roosters, oververmoeidheid en onderbetaald werk. 

Dat meldt de NOS na een rondgang langs uitzendbureaus, vakbonden, arbeidseconomen en werknemers in magazijnen en distributiecentra. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat het aantal mensen dat vooral ’s nachts werkt de afgelopen jaren is gestegen tot 732.000. Die stijging is voornamelijk toe te schrijven aan de groei van online shoppen. 

Stijging vacatures, vooral ’s nachts

De uitzendbureaus constateren een forse stijging van het aantal vacatures in de logistieke sector. Vacaturesite Indeed spreekt van een stijging van 80 procent in twee jaar. “Een deel daarvan werkt ’s nachts”, aldus een woordvoerder. 

Uitzendbureau Tempo-Team meldt een groei van 30 procent.  Vooral de groeiende druk bij sorteerlocaties valt op. “Grote partijen bieden hun klanten de mogelijkheid om tot middernacht, of zelfs later, te bestellen”, aldus Girbien de Bruin, directeur Industrie & Logistiek bij het uitzendbureau. “En de volgende dag moet het worden bezorgd. Hierdoor ontstaat er meer druk in sorteerlocaties van pakketbedrijven.” Bovendien hanteren deze bedrijven veel verschillende betalingsregelingen. De Bruin tegenover de NOS: “Soms wordt er bijvoorbeeld geen onderscheid gemaakt tussen avond- en nachtwerk. We adviseren bedrijven om ’s nachts een hogere toeslag te betalen dan in de avond. Dat gebeurt niet overal. Een goede toeslag is ook belangrijk om nog mensen te krijgen nu er krapte is op de arbeidsmarkt.”

Oververmoeidheid en onbetaald werk

Oververmoeidheid en onbetaald werk lijkt een groeiend probleem te zijn. De NOS sprak met Mike, die sinds een paar jaar als pakketsorteerder bij PostNL werkt, via een uitzendbureau. Hij staat tot twee uur ’s nachts ingepland, maar moet bij drukte geregeld twee uur langer blijven. “Dat hoor ik soms pas op de dag zelf. Weigeren is geen optie. Als je niet flexibel bent, ga je het hier niet lang volhouden.” Het werk weegt zwaar op Mike. “Het eist veel van je. Dozen van hondenvoer met 30 of 35 kilo, dat is zwaar. Lange uren, korte pauzes. Twee kwartiertjes per nacht. Je moet je targets halen, dat is pittig. De sfeer is daardoor ook niet optimaal.”

Gezondheidsrisico’s

Arbeidseconoom Ton Wilthagen stelt dat nachtwerk een sterk effect heeft op werknemers. “Het leidt tot het verschuiven van je biologische klok. En kan meer risico’s betekenen op ziektes. Mensen gaan meer eten, diabetes, hart- en vaatziekten, het heeft echt gezondheidsrisico’s.” Toch kunnen deze werknemers niet kieskeurig zijn bij het aannemen van werk. “Het zijn vaak ook mensen die niet in staat zijn om op een andere manier aan een inkomen te komen.”

Aan werkgevers daarom de taak om hun personeel beter te betalen, ruimere pauzes en gezond voedsel aan te bieden, stelt Wilthagen. Al ligt een deel van de verantwoordelijkheid ook bij de consument. “Die moet zich misschien ook afvragen of het pakje niet wat later bezorgd kan worden.”