De Rooy moet camera’s in vrachtwagens verwijderen

Logistiekprofs op 25 February 2016

Camera’s in vrachtwagens zijn verboden, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Transportbedrijf De Rooy Logistiek installeerde onlangs camera’s in de vrachtwagens om op die manier fouten op de weg of achter het stuur te kunnen monitoren. Volgens de autoriteit gaat dit in tegen de privacy van de chauffeurs.

De Rooy installeerde twee camera’s: één in de cabine en één op de weg gericht. De camera in de cabine registreert de handelingen van de bestuurder wanneer er zich bijzondere situaties op de weg voordoen, zoals ongelukken. Zo kan de werkgever zien of de chauffeur een ruk aan het stuur gaf of op een verkeerd moment remde. De beelden zouden worden ingezet voor trainingsdoeleinden.

Privacy geschonden
Vakbond FNV meent dat de camera’s de privacy van de chauffeurs belemmeren en spande een zaak aan tegen het transportbedrijf. De Autoriteit Persoonsgegevens gaf de vakbond gelijk en dwingt De Rooy de camera’s te verwijderen.

FNV tevreden
Egon Groen van FNV is blij met de uitspraak. “Wij willen ook veiligheid op de weg, maar daarvoor is al andere techniek beschikbaar, zoals bijvoorbeeld de signalering dat een lijn op de weg overschreden wordt. Chauffeurs worden onder grote tijdsdruk gezet om orders af te leveren en moeten lange werkdagen maken. Zo’n camera legt de schuldvraag van een ongeval bij voorbaat alleen bij de chauffeur neer. Naast schending van de privacy, leidt het constant gefilmd worden tijden het rijden juist tot meer stress voor de chauffeurs.”

Redactie LogistiekProfs 

Blijf altijd op de hoogte

Meld uzelf nu aan voor de LogistiekProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.