De kritische succesfactoren voor levering via een stadshub

Logistiekprofs op 4 februari 2019 | 3 minuten leestijd

Om het concept van een cityhub te laten slagen, moet gekozen worden voor de juiste locatie aan de rand van de stad. Ook de inrichting van de cityhub is een kritische succesfactor. Dat stelt de ShoppingTomorrow-expertgroep City Distribution in de bluepaper ‘Stadsdistributie via een Urban Consolidation Center; de toekomst is dichterbij dan je denkt’.

De expertgroep overhandigde haar bluepaper afgelopen week aan wethouder Liesbeth van Tongeren in Den Haag. Het rapport schetst de kritische succesfactoren voor levering via een Urban Consolidation Center (UCC), of stadshub, en doet aanbevelingen aan verschillende stakeholders om eerste stappen te zetten. 

Een cityhub moet zero-emissiebelevering in de binnenstad mogelijk maken. Daarnaast zorgt het consolideren van stromen voor een vermindering van het aantal vervoersbewegingen in de stad. Om een UCC te laten slagen zijn er echter een aantal kritische succesfactoren waar rekening mee gehouden moet worden, betoogt de ShoppingTommorow-expertgroep.

Locatie en duidelijkheid zero-emissie gebied

Zo is de locatie van een stadshub cruciaal. Deze moet volgens de bluepaper dicht genoeg bij grote uitvalswegen en tegelijkertijd vlakbij de binnenstad liggen, zodat ook belevering op de fiets mogelijk is.

Om de juiste locatie voor het UCC te kunnen bepalen, dient bekend te zijn welk gebied in de binnenstad vanaf 2025 geldt als zero-emissiegebied. Dan is ook duidelijk om welke vrachtvolumes het gaat en kunnen ondernemers toewerken naar een rendabel businessmodel. Dit is van belang voor investeerders in logistiek vastgoed, logistiek dienstverleners en verladers, en truckfabrikanten.

Inrichting

De inrichting van het UCC zelf moet ook aan een aantal factoren voldoen, schrijft de expertgroep. Behalve zaken als voldoende opslagruimte voor goederen en genoeg faciliteiten voor personeel, zijn voldoende laadsystemen voor elektrische voertuigen en netcapaciteit daarvoor cruciaal. Gemeenten kunnen een grote rol spelen in het faciliteren hiervan.

Standaardisatie voor samenwerking

Andere kritische succesfactoren voor een rendabel UCC zijn de processen die zowel voor goederen de stad in als voor goederen de stad uit goed ingericht moeten zijn. Een grote uitdaging ligt ook in de standaardisatie van systemen, zodat verschillende bedrijven via het UCC op een goede manier kunnen samenwerken. De puzzel van duurzame stadsdistributie is niet simpel, dus de gezamenlijke inspanning van gemeenten en het bedrijfsleven blijven hierbij cruciaal.

Rol voor gemeenten

Gemeenten kunnen volgens de expertgroep een belangrijke rol spelen. In dat kader heeft de expertgroep naar ruim veertig gemeenten in Nederland een brief gestuurd met de belangrijkste aanbevelingen in het onderzoeksrapport. 

Gerelateerde artikelen