De impact van 3D printen op de logistiek – muis of olifant?

Logistiekprofs op 28 October 2015

De berichten over 3D printen vliegen ons om de oren. UPS zet een eigen centrum op met honderd 3D printers, TNT gaat met printers aan de slag en in China werden in een dag 10 huizen geprint. Maersk zet 3D printers op schepen, GE wil hele vliegtuigen printen, en de Haven Rotterdam zet zwaar in op 3D printing. Sommigen vragen zich zelfs af of 3D printen de logistiek uiteindelijk overbodig zal maken. Volgens Alexander Hermanns van INDICIA is het hoog tijd om door die hype heen te prikken. Wat is feit en wat is fictie? Wat kan op welke termijn?

Op woensdag 11 november geeft Hermanns in het LogistiekProfs-theater een seminar over de impact van 3D printen op de logistiek. “Iedereen heeft het erover. Bedrijven vragen zich af of ze de boot missen als ze nu niet mee doen, maar de vraag is voor wie 3D printen op welke termijn relevant is, en hoe je daar achter komt.” Hermanns noemt een aantal punten: professionele 3D printers zijn relatief duur, de printsnelheid ligt laag, materialen zijn ondanks snelle voortgang nog beperkt en de kennis over 3D-printen moet worden opgebowd. “Bedrijven moeten zich afvragen of het de investering op dit moment wel waard is. Naast de koop van het apparaat en randapparatuur, moet er ook geinvesteerd worden in kennis en de kwaliteitsborging.” Voor sommige bedrijven zal die investering zich volgens Hermanns wel uitbetalen. Tijdens zijn lezing licht Hermanns toe voor welke toepassingen de 3D printer op korte termijn aantrekkelijk is, en welke bedrijven deze technologie voorlopig beter aan zich voorbij kunnen laten gaan.

Als aanbieder van cursussen en trainer voor 3D printing weet Hermanns waar we nu staan op het gebied van 3D printen. Wat kan er al geprint worden en wat niet? Welke materialen zijn hiervoor geschikt? Wat kost het? Als Directeur Technologie en Innovatie plaatst hij 3D printing tevens in perspectief: hoe verhoudt 3D printen zich tot andere trends in de logistiek, zoals big data, augmented reality en robotisering? 

Nieuwsgierig naar de status van 3D printen in de logistiek? En wilt u geinspireerd worden? Dan is deze lezing op 11 november, van 12:00 tot 12:30 voor u! U kunt zich hier gratis inschrijven.