De Bijenkorf reorganiseert logistiek en schrapt 143 banen
Personeel & Arbeidsmarkt 12.01.2018 | Branchenieuws

De Bijenkorf reorganiseert logistiek en schrapt 143 banen

De Bijenkorf gaat zijn logistieke activiteiten volledig uitbesteden en sluit daarom het eigen distributiecentrum in Woerden. Logistiek dienstverlener Ingram Micro, nu verantwoordelijk voor de online bestellingen van Bijenkorf, zal naar verwachting ook de winkels gaan bevoorraden. 

De fulfilment van online bestellingen vindt nu plaats in het distributiecentrum van Ingram Micro in Waalwijk. Vanaf volgend jaar wil de Bijenkorf de gehele logistieke operatie vanuit één distributiecentrum gaan verzorgen. 

Overlapping werkzaamheden

Dat zou efficiënter zijn, omdat er nu vaak sprake is van overlappende werkzaamheden in beide distributiecentra. "Het houden van één centrale voorraad in een nieuw distributiecentrum betekent dat de goederen sneller op de locatie zijn waar ze nodig zijn, of dit voor de webshop of één van de winkels is", verklaart het warenhuis. Een nieuw distributiecentrum is volgens de Bijenkorf ook duurzamer zijn qua verbruik van materialen, CO2-uitstoot, pand en werkomgeving. Over de locatie van het distributiecentrum wordt momenteel met Ingram Micro gesproken. 

Het distributiecentrum van de Bijenkorf in Woerden

143 arbeidsplaatsen verloren

Met de sluiting van het logistiek centrum medio 2019 gaan 143 arbeidsplaatsen verloren. Voor hen is tot eind 2018 een sociaal plan van kracht. De directie van het concern heeft toegezegd dat het nu geldende sociaal plan ook van toepassing tot de sluiting van het distributiecentrum. De Bijenkof zegt de ontslagen te betreuren, maar ziet geen andere optie om in de toekomst te kunnen blijven groeien. 

CNV in gesprek met de Bijenkorf

Gezien de groeiverwachting van de winkelverkoop en van deBijenkorf.nl, denkt het luxe warenhuis op de nieuwe locatie juist te kunnen groeien van vijfhonderd naar achthonderd banen. 

Daar zet vakbond CNV vraagtekens bij. "We willen eerst duidelijk hebben of hier geen sprake is van overgang van onderneming. De bedrijfsactiviteiten verdwijnen niet, maar worden overgedragen. Dat kan betekenen dat dit ook voor de arbeidscontracten geldt", aldus CNV-bestuurder Martijn den Heijer in een reactie aan het ANP. "Wil je 143 mensen op straat zetten dan heb je goede argumenten nodig." De bond gaat nog met de Bijenkorf om de tafel. 


Plaats een reactie (0)

Reageren