De 10 duurste locaties voor fulfilment- en distributiecentra
17.06.2016 | Trends

De 10 duurste locaties voor fulfilment- en distributiecentra

De huurprijzen van logistieke hubs zijn wereldwijd aan het stijgen. Volgens het Global Prima Logistics Rents rapport van vastgoedadviseur CBRE stegen de prijzen van logistieke locaties in 2015 met 2,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit zou vooral komen door een groeiende vraag naar fulfilment- en distributielocaties voor e-commerce.

Het rapport laat zien in welke regio’s de huren in het vierde kwartaal van 2015 het hoogst waren. Nederland staat in deze lijst op de 44e plek met de regio Tilburg/Eindhoven/Venlo. De huurprijzen liggen in deze regio op 5,57 dollar (4,96 euro) per square feet (0,093 m2). We zetten de tien duurste logistieke hubs op een rij.

10. Shenzhen, China ($8,27 per square feet)

Deze miljoenenstad in China wordt gezien als één van de snelst groeiende steden op aarde. Shenzhen geniet een goede transportverbinding via lucht, land en water. Vanaf het Shenzhen Bao’an International Airport wordt naar meer dan honderd steden gevlogen. Shenzhen beschikt over een spoorverbinding naar Beijing, Shanghai en andere grote Chineze steden. Daarnaast is de haven van Shenzhen de op één na grootste van China.

9. Sydney, Australië ($8,34 per square feet)
Volgens het rapport blijft Sydney een aantrekkelijke locatie voor lokale en internationale investeerders. De afgelopen twaalf maanden werden er voor 1,9 miljard dollar aan industriële vastgoedtransacties gedaan.

8. Leeds/Sheffield, Verenigd Koninkrijk ($8,45 per square feet)
Het Verenigd Koninkrijk heeft het afgelopen jaar flink geïnvesteerd in de economie in Manchester, Liverpool, Newcastle, Leeds en Sheffield. Dat is terug te zien in de huurprijzen in de regio.

7. Manchester/Liverpool, Verenigd Koninkrijk ($8,75 per square feet)
Zie bovenstaand.

6. Sjanghai, China ($9,44 per square feet)
De gebieden langs beide oevers van de rivier Huangpu Jiang, een 97 kilometer lange rivier die door het stadscentrum van Shanghai stroomt, zijn volop in ontwikkeling. De prijzen van logistieke locaties in deze regio zijn dan ook stijgende. 

5. Stockholm, Zweden ($9,90 per square feet)
Stockholm telt ruim 50.000 arbeidskrachten in logistiek, transport en de supply chain. De stad heeft negen logistieke clusters. Daarnaast staat er nog eens 936 hectare gepland voor toekomstige logistieke operaties. Momenteel wordt er gewerkt aan één van Europa’s grootste infrastructurele projecten: Förbifart Stockholm (Stockholm Bypass).

4. Singapore, Singapore ($10,91 per square feet)
De economie van Singapore groeide in het eerste kwartaal van 2016 met slechts 1,8 procent. De regering wil daarom de infrastructuur in de regio verbeteren, te beginnen met de uitbreiding van het Changi vliegveld.

3. Londen, Verenigd Koninkrijk (16,36 per square feet)
Door het veranderende retaillandschap groeit ook in Londen de vraag naar nieuwe logistieke ruimtes. In de regio is er echter weinig ruimte beschikbaar, waardoor de voorspeld wordt dat de huurpijzen in Londen ook de komende periode fors blijven stijgen.

2. Tokyo ($16,74 per square feet)
Verwacht wordt dat er dit jaar veel nieuw aanbod bijkomt in Tokyo. Dat is nodig, want de vraag naar state-of-the-art logistieke faciliteiten blijft hier toenemen.

1. Hongkong, Hongkong, China ($28,94 per square feet)
Hongkong staat op eenzame hoogte in de lijst. Huurprijzen bedragen in deze regio bijna 29 dollar per square feet. Het verschil in prijs zit hem vooral in het feit dat er in Hongkong veel in de hoogte wordt gebouwd. In Aziatische steden zijn logistieke gebouwen met meerdere verdiepingen en hellingbanen gemeengoed. Ook in steden als Londen, waar de grondprijzen hoog liggen en de beschikbare ruimte schaars is, kan dit type gebouw mogelijkheden bieden.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren