DB Schenker schort vervoer naar VK op

Logistiekprofs op 18 januari 2021 | 2 minuten leestijd

DB Schenker heeft transporten naar het Verenigd Koninkrijk per direct stopgezet. De logistieke reus uit Duitsland noemt de bureaucratische regeldruk door de brexit als reden. Bestaande opdrachten worden nog wel uitgevoerd.

DB Schenker kondigde woensdag aan dat wegtransport tussen Europa en het VK per direct werd opgeschort. Klanten werd geadviseerd om alle handel tot nader order uit te stellen. Onduidelijk is wanneer het bedrijf van plan is om transporten weer te hervatten. 

In een verklaring schrijft de expediteur dat klanten onvoldoende zijn voorbereid op de brexit. Douaneaangiften werden in slechts 10 procent van de gevallen correct ingevoerd, aldus DB Schenker. Er zou constant behoefte zijn aan assistentie bij het invullen, met name bij ontvangers in Groot-Brittannië. “De meeste ontvangers in Groot-Brittannië hebben nog nooit met douaneprocedures te maken gehad en hebben meer informatie nodig over de nieuwe regelgeving.” 

Klanten zijn verontwaardigd over de abrupte stop. Een bedrijf met de slagkracht en internationale ervaring van DB Schenker had zich beter kunnen voorbereiden, klinkt het

In de eerste week van het nieuwe jaar leken de gevolgen van de brexit nog te overzien; er werd weinig vervoerd. De laatste dagen ontstonden meer problemen, merken ook evofenedex en TLN. Aan de Volkskrant laat evofenedex weten dat bijvoorbeeld bij het vervoer van dierlijke producten, zoals vlees, aan beide kanten het een en ander mis gaat. Hiervoor gelden namelijk de meeste nieuwe regels. Voor groenten, fruit, bloemen en planten geldt dat in mindere mate, omdat controles hierop in de eerste helft van 2021 gefaseerd worden ingevoerd.