Data delen: van supply chain naar blokchain

Data delen: van supply chain naar blokchain

Iedereen op ICT & Logistiek heeft de mond vol van ‘ big data’: bedrijven verzamelen steeds meer data, maar doen daar nog onvoldoende mee. Ondertussen doemt de volgende uitdaging alweer op: het delen van al die data. Zeker in de supply chain is een vloeiende, feilloze uitwisseling van data van groot belang om goederenstromen zo efficient  en effectief mogelijk te laten verlopen.

Het Neutraal Logistiek Informatie Platform (NLIP) heeft daarvoor een nieuw initiatief gelanceerd: iSHARE. Dit moet een ‘ afsprakenstelsel’  worden dat het mogelijk maakt om personen en/of bedrijven te identificeren,  authenticeren en autoriseren. Met andere woorden:  met iSHARE zijn bedrijven straks in staat om exact na te gaan met wie ze data delen, te controleren of die personen of bedrijven ook echt zijn wie ze zijn en vervolgens te bepalen welke data die personen of bedrijven mogen gebruiken en wat ze ermee mogen doen.

iSHARE wordt geen platform, verzekert projectleider Vincent  Jansen in een lezing tijdens ICT & Logistiek.  Misschien wordt het een soort plug-in zoals iDeal dat een veilige en gecontroleerde uitwisseling van data mogelijk maakt, maar dat kan veranderen. iDeal is in feite ook niets anders dan een boekwerk vol afspraken dat het mogelijk maakt dat banken onderling communiceren. In ieder geval moet het delen van data eenvoudiger worden. “Nu zijn bedrijven vaak nog druk om personen en bedrijven inloggegevens te verstrekken om toegang tot data te geven. Dat is straks niet meer nodig”, vertelt Jansen.

Jansen blijft bewust nog vaag over de vraag hoe iShare eruit komt te zien. Dat moet in overleg met private en publieke partijen worden vastgesteld. Niet voor niets heeft het NLIP op de beursstand een poll gelanceerd om de wensen en verwachtingen van de sector in kaart te brengen.  Op basis van die verwachtingen moet in 2016 een en ander worden ontwikkeld, zodat iSHARE in 2017 klaar is om toegepast te worden. Het NLIP wil ook niet iets compleet nieuws ontwikkelen, maar aansluiten bij de verschillende initiatieven die al bestaan om data te delen.

De vergelijking met blokchain-technologie doemt echter al snel op. Ook dat is in feite niets anders dan een afsprakenstelsel – maar helemaal snappen doe ik het nog steeds niet – waarbij bedrijven toegang kunnen krijgen tot data die in verschillende databases liggen opgeslagen. Wie daartoe gemachtigd is, kan via internet snel en gemakkelijk toegang krijgen tot al die data, net alsof ze zijn verzameld in de eigen database. Verschillende personen in de zaal stelden de vraag of iSHARE niet eigenlijk toewerkt naar een blokchain-concept, maar daar wil Jansen nog niet aan. “ Als we met de hele sector morgen moeten overstappen op blockchain, is dat een hele grote stap. Met iSHARE kunnen we misschien wel een eerste stap zetten. Ik kan me voorstellen dat het uiteindelijk richting blockchain gaat, maar dat zullen we als sector moeten verkennen. We kunnen dat niet er doorheen duwen.”

Marcel te Lindert - journalist logistiek en supply chain

Plaats een reactie (0)

Reageren