Damen wint Nederlandse Logistiek Prijs

Logistiekprofs op 30 November 2017

De Damen Shipyards Group heeft de Nederlandse Logistiek Prijs 2017 in de wacht gesleept. Het scheepsbouwconcern werd door de jury onder meer geroemd om de hoge mate van efficiency. 

De Nederlandse Logistiek Prijs, een initiatief van de Vereniging Logistiek Management, werd donderdag uitgereikt in de Jaarbeurs te Utrecht. Damen neemt het stokje over van Auping, dat in 2016 naar huis ging met de prestigieuze prijs.  

Modulair bouwen 

Damen sprong in eerste instantie in het oog van de jury door de modulaire oplossing die het hanteert voor het bouwen van schepen en de slimme manier waarop het schepen vervoert. Voor meervoudige zendingen in Azië maakt Damen gebruik van een heavy lift vaartuig om meerdere schepen tegelijkertijd te vervoeren. “Dat is zeer efficiënt. We hebben op deze manier een keer 22 schepen vervoerd”, aldus Jason Bronscheer, Directeur Operations Support bij Damen. 

De scheepsbouwer werkt sinds enkele jaren bovendien met het modulair bouwen van schepen. Door casco schepen niet meer op voorraad te bouwen, voorkomt Damen dat het motoren en andere uitrusting achteraf in moet passen en bespaart het kosten. 

Betrokkenheid medewerkers en innovatie 

De jury roemde Damen eveneens om de betrokkenheid van haar medewerkers. Zo verspreidt het elke twee jaar een onafhankelijke enquête onder 9.000 man personeel in 33 scheepswerven over de hele wereld. Op het gebied van innovatie besteedt Damen veel aandacht aan de afdeling Research en Development. “Damen heeft een zeer toekomstbestendige manier van denken; we maken gebruik van de ontwikkelingen op het gebied van IoT, robottechnologie en automatisering. In feite doen we er alles aan om onze werkprocessen zo efficiënt en veilig mogelijk te maken.”

De Nederlandse Logistiek Prijs

De Nederlandse Logistiek Prijs werd in 1984 door vLm in het leven geroepen om
innovatie en professionalisering van de logistiek te stimuleren. De afgelopen jaren wonnen onder meer ASML, Wehkamp, IBM, Hema, Nike, Docdata en Auping de prijs.