Daling in transportprijzen

Logistiekprofs op 20 november 2014 | 2 minuten leestijd

De transportprijzen zijn in het derde kwartaal van dit jaar gedaald in vergelijking met een kwartaal eerder. Dat blijkt uit de Transport Market Monitor (TMM) van Capgemini Consulting en Transporeon

Zomerdip
De transportprijzen namen vooral af door een sterke zomerdip in augustus. September was echter een goede maand, waardoor de terugval in het derde kwartaal uiteindelijk beperkt bleef tot 0,6 procent. Ook ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2013 namen de transportprijzen met 0,6 procent af.

Al jaren prijsdaling in augustus
“Augustus vertoont al drie jaar lang een duidelijke dip in transportprijzen”, zegt Erik van Dort, Supply Chain Director bij Capgemini. “Opvallend is daarbij wel dat de prijs aanmerkelijk lager was dan in de afgelopen vijf jaar, terwijl de capaciteit gelijk bleef.”

Marktvraag weegt zwaarder dan dieselprijs
Van Dort spreekt van een sterk herstel in september. Met een index van 102.4 werd het hoogste niveau van dit jaar bereikt. Volgens Peter Förster, Managing Director bij Transporeon is deze stijging opmerkelijk. “De dieselprijsindex is momenteel 101.0, en heeft daarmee dit jaar zijn laagste punt bereikt. Hieruit blijk dat andere factoren, zoals een sterke marktvraag, momenteel een grotere invloed hebben op de ontwikkeling van de transportprijzen dan de dieselprijzen.”

Redactie LogistiekProfs