Daling aanvangsrendementen logistiek vastgoed
29.08.2017 | Branchenieuws

Daling aanvangsrendementen logistiek vastgoed

De impact van de groeiende economie is duidelijk zichtbaar op de markt voor logistiek vastgoed. De aanvangsrendementen op zowel logistieke hotspots als secundaire locaties dalen. Door de grote hoeveelheid nieuwbouw zijn de huurprijzen voor logistiek vastgoed relatief laag. 

Dat blijkt uit een rapport van Colliers International. In de regio’s Tilburg-Waalwijk, Venlo-Venray en Schiphol zijn de top yields inmiddels gedaald tot een niveau van 5,3 procent. Ook de komende maanden verwacht Colliers International een lichte daling van de yields. 

Tweedeling in de markt

“Door de lage bruto aanvangsrendementen zien we een tweedeling in de markt ontstaan. Internationale partijen blijven ook met deze yields kopen", aldus Bart Oerlemans, Senior Consultant Capital Markets.  "Nationale spelers zijn door de lage rendementen meer geïnteresseerd in het zelf ontwikkelen van logistiek vastgoed. Hierdoor neemt het aantal kopers van logistiek vastgoed af. Op termijn kan dit de daling van de yields stoppen." 

Schermafbeelding 2017-08-29 om 09.45.28.


Lage huurprijzen door nieuwbouw

De huurprijzen voor logistiek vastgoed zijn op dit moment stabiel en relatief laag. Dit komt door de aanzienlijke hoeveelheid nieuwbouwontwikkelingen en nieuw uit te geven gronden zoals in Tilburg, Waalwijk, Nieuwegein en de Schiphol regio. Deze nieuwe projecten voorkomen een prijsstijging.  “Door de grote vraag naar distributiecentra in het midden van het land zijn bedrijventerreinen als Lage Weide (Utrecht) en Het Klooster (Nieuwegein) erg in trek. Op Lage Weide gaat het vooral om herontwikkeling en op Het Klooster wordt veel nieuwbouw gerealiseerd", licht Jim Orsel, Logistics & Industrial-team, toe. Vorige maand werd al bekend dat er in 2016 1.150.000 vierkante meter aan logistieke ruimte is bijgebouwd. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2015. 

Overaanbod in regio Schiphol 

Bij hotspot Schiphol ontstaat mogelijk zelfs overaanbod van logistiek vastgoed. Hierdoor kan een daling van de huurprijzen optreden. Ook in Moerdijk verwacht Colliers International een daling van de huurprijzen door de grote hoeveelheid bouwgrond die wordt aangeboden. 


Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren